Українець виграв суд в Автодору, довівши, що скоїв ДТП через вибоїну на дорозі

Справа виявилась непростою, Святошинський райсуд розглядав її майже рік. І нарешті ухвалив вердикт: “У зв’язку з тим, що відповідальність за стан доріг несе Київавтодор, їх неналежний стан свідчить про те, що водій не порушував правил дорожнього руху”.

Відтак водій BMW, що спричинив зіткнення з іншим автомобілем, не лише уник штрафу і позбавлення водійського посвідчення на рік, а й отримав грошову компенсацію за своє пошкоджене авто, пише газета “Експрес”.

— У таких справах суди майже ніколи не стають на бік автомобіліста, — коментує ситуацію Максим Корабльов, адвокат потерпілого. — Тому водії вважають, що судитися з автодором — марна річ, бо виграти неможливо.

Адже поліція, приїжджаючи на місце ДТП, переважно фіксує порушення правил дорожнього руху. І вже в суді вам потрібно довести, що винні саме дорожники. А ті, навпаки, намагаються довести, що водій був неуважний, не стежив за обставинами на дорозі.

— Як водієві вдалося довести свою правоту?

— Була проведена експертиза, яка встановила, що на місці аварії виявлено дефект дорожнього покриття: вибоїну розміром 30 на 30 сантиметрів і глибиною 4 см. Огорож і сигнальних об’єктів на місці не було. Відеореєстратор зафіксував момент аварії. Це стало доказом невинуватості водія.

— Як діяти у таких ситуаціях?

— Викликати поліцію на місце ДТП, але при цьому вимагати, щоб факт наявності ями чи вибоїни був занесений до протоколу. Вимагайте також експертизи дорожного покриття. Звертайтеся негайно до своєї страхової компанії, адже вона теж зацікавлена у тому, щоби витрати відшкодувала компанія-винуватець.

Загалом, щоби відсудити у дорожніх служб гроші, потрібно витратити багато часу і сил. Але шанс виграти справу є. Скажімо, не так давно власникові автомобіля Honda Accord вдалося відсудити у шляховиків 37 тисяч гривень за пошкоджене авто.

І якщо водії частіше звертатимуться у суди з такою проблемою, каратимуть шляховиків штрафами, то і стан наших доріг поліпшиться.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти