Поради для водіїв: як оформити ДТП без поліції?

Що робити, якщо ви стали учасником ДТП: покрокова інструкція з використання Європротоколу.

Насамперед варто побажати кожному не стати учасником дорожньо-транспортної пригоди, оскільки подія ця вочевидь не з найприємніших. Тим не менше, в Україні ДТП лише офіційно фіксуються майже що 3 хвилини, а насправді частота виникнення дорожніх аварій ще вища: просто не у всіх випадках учасники повідомляють поліцію. І це аж ніяк не порушує закону — навпаки.

Власне, є три варіанти розвитку подій без виклику патрульних: перший — з порушенням закону, коли учасник пригоди тікає з місця ДТП, що явно не найкраща ідея. Другий — розійтись «полюбовно», якщо, наприклад відбулось легке зіткнення автомобілів і учасники пригоди не мають претензій один до одного, або ж винуватець компенсував збитки на місці власними коштами. Нас же цікавитиме третій варіант, який дозволить зафіксувати факт ДТП офіційно, однак допоможе обійтись мінімальними власними витратами при компенсації заподіяної шкоди постраждалому. Окрім цього, цей спосіб застрахує сторони від можливих проблем у майбутньому, якщо хтось із учасників ДТП наступного дня вирішить звернутись до поліції із «новими ідеями». Отже…

Як оформити ДТП не викликаючи патрульних?

Перше, що потребує закон, та й здоровий глузд – це наявність дійсного поліса «автоцивілки». В офісі страхової компанії попросіть, щоб вам до договору додали бланк Європротоколу (це безкоштовно). Втім, окрім самостійного оформлення ДТП на згаданому бланку, також існує можливість скористатись електронним Європротоколом (про це нижче).

Оформити ДТП без виклику поліції можна у разі, якщо пригода відповідає наступним умовам:

  • Немає травмованих або загиблих людей;
  • Транспортні засоби отримали пошкодження;
  • Сума збитків не перевищує 50 000 грн;
  • Учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності;
  • У водіїв відсутні ознаки алкогольного сп’яніння чи перебування під дією речовин, які знижують увагу та реакцію;
  • Сторони дійшли повної згоди щодо обставин пригоди та готові оформити її за спрощеним варіантом, без виклику поліції, тобто, власне, за допомогою Європротоколу.

Як оформити ДТП за допомогою паперового бланка Європротоколу?

Якщо виконуються всі перелічені вище умови та учасники пригоди готові до оформлення ДТП без поліції, дійте за наступним планом:

  1. Скористайтеся будь-якою наявною у вас фотокамерою для фіксації місця ДТП. Зробіть якомога більше знімків з різних проекцій, з видимими прив’язками до місцевості (тротуари, стовпи, знаки тощо). Постарайтеся зафіксувати все, що може мати стосунок до випадку – сліди гальмування, бруд під машиною, що обсипався від удару, дефекти дорожнього покриття. Пошкодження, які з’явились на автомобілях, фотографуйте в останню чергу.
  2. Збережіть останній записаний часовий проміжок на відеореєстратрі, якщо він присутній в авто, те ж саме нехай зробить інший учасник пригоди.
  3. Намалюйте схему ДТП на окремому аркуші паперу (щоб потім було простіше перенести її у відповідне поле бланка без виправлень).
  4. Заберіть транспортні засоби з дороги, щоб не створювати перешкод іншим учасникам дорожнього руху
  5. Якщо є можливість залучити свідків скористайтеся цим (запишіть їхні координати у поле №5 на бланку).
  6. Заповніть Європротокол. Інструкція щодо заповнення, зазвичай, знаходиться десь поряд, в загальному пакеті документів разом з договором ОСЦПВ, хоча сам бланк зроблений таким чином, що у ньому лише потрібно дати прямі відповіді на прямі запитання.
  7. Стрес внаслідок ДТП може негативно вплинути на вашу уважність та акуратність при заповненні бланка. Виправлення у Європротоколі не допускаються зіпсований документ слід замінити новим і почати все спочатку. Потренуйтесь на «навчальному» бланку. Роздрукуйте його, завантаживши звідси.
  8. Заповнений та підписаний обома сторонами Європротокол (один комплект) розділяється і кожен учасник забирає свій аркуш. До підписання розділяти пакет не можна.
  9. У термін до трьох робочих днів слід звернутись у страхову компанію, повідомивши про випадок та надавши свою частину із Європротоколу.

Як оформити ДТП за допомогою електронного Європротоколу?

Якщо хоча б у одного з учасників ДТП при собі є смартфон (планшет, ноутбук тощо) з фотокамерою та доступом до Інтернету, присутнє достатньо якісне покриття мобільного зв’язку, у обох водіїв є справні та увімкнені стільникові телефони, можна обійтись без паперового бланка. Електронний Європротокол можна заповнити за адресою dtp.mtsbu.ua. Там, до речі, є й демо-версія системи — для ознайомлення.

Ввівши вказану адресу у браузері, ви потрапите на сторінку оформлення електронного Європротоколу, де доведеться покроково ввести дані учасників пригоди, сфотографувати саму ДТП та документи (водійські посвідчення та свідоцтва про реєстрацію ТЗ), обрати типову схему ДТП чи зняти камерою свою, попередньо намальовану на папері.

Система автоматично перевірить наявність діючих полісів ОСЦПВ у кожного учасника. Якщо виявиться, що з якихось причин електронне повідомлення не може бути укладено, з’явиться рекомендація оформити паперовий Європротокол або кнопка «викликати поліцію».

Здається, процедура вельми не складна… Але чи не занадто тривала? Перевіривши час, потрібний для введення усіх даних та фотографування, навіть з поправкою на стресову ситуацію та середньої швидкості (але стабільне) завантаження даних по каналу мобільного зв’язку, ми отримали результат: 7 хвилин.

Нагадаємо, що водії-учасники ДТП (що відповідає переліченим вимогам), які скористались Європротоколом, незалежно від його типу звільняються від обов’язку викликати поліцію, а також звільняються від адміністративної відповідальності (тобто штрафу у розмірі 340 грн або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 до 12 місяців, ст. 124 КУпАП) за вчинення ДТП, яке призвело до пошкодження транспортних засобів.

Джерело: AUTO.RIA.com

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти