Юрист розповів про ще один безпідставний штраф поліції

Несправність габаритних вогнів, яка виникла у дорозі, не є підставою для штрафу.

Про це пише Дорожній Адвокат.

Один з популярних штрафів поліції за порушення ПДР це штраф за несправність габаритних вогнів. Це порушення легко виявити, їдучи у темну пору доби в потоці позаду інших автомобілів. Також не складно отримати докази, зафіксувавши це на службовий відеореєстратор.

За керування автомобілем із несправними габаритними вогнями (темної пори доби) передбачено 340 грн. (ч.1 ст.121 КУпАП). Якщо порушення вчинено повторно протягом року, передбачено позбавлення права керування від 3-х до 6-ти місяців (ч.4 ст.121 КУпАП).

Правила дорожнього руху дійсно зобов’язують водія перед виїздом перевірити та забезпечити технічно справний стан транспортного засобу і габаритних вогнів зокрема (п.2.3.а ПДР).

Однак, водій не в змозі контролювати справність габаритних вогнів під час руху. Перебуваючи за кермом автомобіля в дорозі, водій не може фізично бачити, що ззаду перестав «світити» габаритний вогонь. Також водій не може зупинятись через кожен кілометр і перевіряти справність всіх світлових приладів. Цим і користаються працівники поліції.

У даній ситуації, варта наголосити на тому, що суб’єктивною стороною адміністративного правопорушення є умисел, тобто водій повинен усвідомлювати, що при несправних габаритних вогнях він умисно продовжує керувати автомобілем.

Однак, якщо несправність габаритного вогнів виникає в дорозі, то водій повинен вжити заходів для їх усунення на місці, а якщо це зробити неможливо – рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту (п.31.5 ПДР).

Тому, якщо несправність габаритних вогнів виникла в дорозі та водію про це не було відомо, така подія не є адміністративним правопорушенням, а приводом для усунення цих недоліків на місці.

Штраф поліції в такому випадку буде незаконним та підлягає скасуванню!

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти