Назвали 7 маловідомих спорткарів з 90-их, які сьогодні залишилися лише в приватних колекціях

Автомобільний ринок регулярно поповнюється новими моделями. Тому немає нічого дивного в тому, що багато розробок сьогодні залишаються забутими. І одна справа, коли машина з часом стала морально застарілою і була витіснена на периферію ринку, а зовсім інше, якщо модель, хоч і була розроблена і запущена у виробництво, серійно вона так і не збиралася. Тому кілька існуючих примірників сьогодні можна побачити хіба що на автовиставках або в приватних колекціях, інформує Твоя МАШИНА.

1. Lister Storm

Цей спортивний автомобіль вироблявся в Великобританії, правда тривав він протягом тільки одного року – з 1993-го по 1994-й. При цьому аж до початку двадцять першого століття він утримував звання найшвидшого чотиримісного автомобіля на планеті.

Сприяли цьому оснащення спорткара масивним 7-літровим двигуном V12, а він здатний розігнати автомобіль до максимальної швидкості 340 км / год. Правда, Lister Storm міг «похвалитися» ще й досить високою вартістю – приблизно 320 тисяч доларів. З невідомих достеменно причин всього було вироблено чотири примірники швидкісного спорткара. Але сьогодні їх і того менше – до 2021-го збереглося всього три зразка.

2. Spectre R45

Ще один спортивний автомобіль англійського виробництва – R45 розробили фахівці компанії Spectre Supersport в 1996 році. Серед технічних характеристик рідкісного спорткара відзначають, перш за все його силовий агрегат тут V8 від Ford, об’ємом в 4,6 літра і потужністю 355 к.с.

Справедливості заради, слід зазначити, що модель спочатку не планували пускати на масовий ринок, проте їх явно збиралися зібрати більше, ніж ті два примірника, які в підсумку з’явилися. Причиною настільки різкої зупинки робіт по Spectre R45 стали фінансові труднощі, які британська компанія почала відчувати в другій половині дев’яностих років минулого століття. На сьогоднішній день обидва вироблених примірника знаходяться в приватних колекціях.

3. Isdera Imperator 108i

Історія ж цього спортивного автомобіля, хоч і була багаторічною, в реальності закінчилася, так і не розпочавшись. Imperator 108i є модернізацією концепту Mercedes, який так і не був пущений у виробництво. Модель випускалася досить тривалий період – з 1984 по 2001 роки. При цьому загальна кількість вироблених примірників складає всього тридцять одиниць.

Imperator 108i має кілька відмінних рис у своїй конструкції і технічні характеристики, які відразу виділяють його серед інших для справжнього автомобільного цінителя. Такими, наприклад, є його двері типу «крило чайки», а також клиноподібна форма силуету.

Крім того, традиційні дзеркала заднього виду були замінені перископом для поліпшення огляду. На автомобіль був встановлений 5-літровий двигун V8 потужністю 235 к.с., що давало йому можливість розганятися до 100 км / год всього за п’ять секунд. Тому й мінімальна вартість цієї справжньої рідкості в автомобільному світі становить 500 тисяч доларів.

4.1Schuppan 962CR

Багато, хто бачить цей спорткар, відразу ж відзначають його схожість з Porsche, найбільше – передньою частиною. Це й не дивно, адже 1Schuppan 962CR, по суті, являє собою дорожню модифікацію гоночного автомобіля Porsche 962, спроектовану австралійським гонщиком Верном Шуппаном за підтримки японських інвесторів. Спочатку планувалося випустити автомобіль дрібною серією в півсотні одиниць.

Однак після того, як японці вирішили не платити за перші два випущених примірника, і в результаті кількість автомобілів скоротилася до шести зібраних одиниць. Більш того, незабаром після цього компанія Schuppan і зовсім була оголошена банкрутом. З шести примірників до наших днів збереглися тільки п’ять – один автомобіль загинув в результаті пожежі.

Незважаючи на настільки недовгу історію, на просторах інтернету можна відшукати технічні характеристики 1Schuppan 962CR. Так, наприклад, маса моделі складає 1050 кілограм, на неї був встановлений опозитний двигун об’ємом 3,3 літра з подвійним турбонаддувом, потужністю в 600 к.с. Максимальна швидкість – 370 км / год. А до 100 км / год машина здатна розігнатися за 3,5 секунди.

5. Yamaha OX99-11

Компанія Yamaha на початку дев’яностих років минулого століття також намагалася випускати. А сталося це так: тоді фірма якраз займалася постачанням двигунів для Формули-1. Саме на основі цього досвіду, вони вирішили спробувати створити власний спорткар.

При проектуванні автомобіля був використаний цілий ряд нестандартних рішень, які виділяють модель з маси інших машин того ж типу. Так, наприклад, в якості матеріалу для шасі Yamaha OX99-11 було вибрано вуглецеве волокно. Водій і пасажир розташовувалися один за іншим. Крім того, автомобіль був оснащений двигуном об’ємом в 3,5 літра V12, потужністю 400 к.с.

Здавалося б, такий нестандартний оригінальний концепт повинен був «вистрілити» на автомобільному ринку, однак не сталося. А причина забуття Yamaha OX99-11 була доволі прозаїчна: модель виявилася предметом бюджетних суперечок, та й до того ж з’явилася в період економічної кризи в Японії. Всі ці фактори призвели до того, що Yamaha просто відмовилася від продовження робіт за проектом. На той момент встигли зробити лише три екземпляра.

6. Nissan R390 GT1

Є свій маловідомий спорткар і в історії автоконцерну Nissan. Правда, його історія ще більш нестандартна, ніж всі вищезгадані. А вся справа в тому, що дану модель взагалі не планували випускати на ринок. Гоночний автомобіль Nissan R390 GT1 розроблявся спеціально для участі в гонках «24 години Ле-Мана» в 1997 і 1998 роках.

Правила даного типу гонок – а мова йде про змагання за правилами grand tourer – мали на увазі створення вуличної модифікації гоночного боліда. Саме тому дана модель не тільки з’явилася, але і стала найдорожчим дорожнім автомобілем, який коли-небудь створили автовиробники Японії.

Серед його відмінних рис виділяють довгий обтічний силует, поява якого виявилася можливою тільки після серії масштабних випробувань в аеродинамічній трубі. Крім того, на Nissan R390 GT1 був встановлений 3,5-літровий двигун V8 з подвійним турбонаддувом, потужністю близько 550 к.с. Максимальна швидкість складала 354 км / год. Всього було вироблено два примірника спорткара, один з них сьогодні знаходиться на території складу Nissan Zama.

7. Vector W8

Спортивний автомобіль моделі Vector W8 виготовлявся з 1990-го по 1993-й роки. Дітище американської компанії Vector Aeromotive Corporation представляло собою двомісний спорткар, оснащений двигуном V8 з подвійним турбонаддувом об’ємом в 6-літрів і потужністю в 625 к.с. Максимальна швидкість складала 389 км / год, а до 100 км \ год модель була здатна розігнатися всього за 4,2 секунди.

При цьому зазначалося, що Vector W8 мав проблеми з надійністю. Однак це не завадило випустити на ринок модель в дрібносерійному обсязі – 19 примірників, а також було два дослідні зразки для випробувань. Вартість спорткара становила 450 тисяч доларів США.

А ось з часом рідкісна модель в ціні додала: так, близько року тому один з примірників спорткара продали вже за 720 тисяч доларів. Більшість машин Vector W8 виявилося в приватних колекціях, проте зрідка їх все-таки можна побачити в рамках виставок ексклюзивних автомобілів.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти