Назвали топ-5 простих правил догляду за автомобілем своїми руками

Детейлінг – як багато в цьому слові для автомобільних фанатів, фактично це означає максимальне прибирання автомобіля, доведення фарби кузова до блиску, відновлення чорноти і фактури резино-пластикових деталей. Можна додати ще й салон автомобіля: ретельне очищення, повернення кольору оббивки сидінь, полірування панелей.

Однак професійний детейлінг коштує чимало і робиться протягом 1-3 днів в спеціальному центрі – це по-перше. А по-друге, багато автомобілістів люблять самі щось робити для свого автомобіля. І в той час, коли навіть прості операції (наприклад заміна масла, фільтрів, колодок) доручають автосервісам, саме детейлінг може стати відмінним захопленням для автомобіліста. Так, догляд за автомобілем своїми руками може бути не настільки ретельним, як професійний детейлінг, але точно принесе масу задоволення від споглядання виконаної роботи. Отже, з чого почати?

Догляд за кузовом: миття та полірування

Перш за все, слід почати з миття автомобіля. Використовувати потрібно саме автомобільний шампунь, а не побутовий миючий засіб або будь-який порошок. Справа в тому, що вони можуть відрізнятися за рівнем pH (активність іонів водню). Побутові миючі засоби не дуже добре підходять для ЛКП (лакофарбового покриття) кузова автомобіля і з часом можуть призвести до втрати глянцю. Також бажано використовувати шампунь в складі якого є поліроль: так можна не тільки відмити кузов автомобіля, але і почати процес полірування.

Хоча, звичайно, краще за все використовувати професійні автомобільні поліролі: саме вони допоможуть максимально повернути блиск і глянець автомобілю. Часом навіть можуть повернути насиченість кольору – адже сьогодні продають навіть поліролі з ефектом підфарбовування: чорний, сріблястий, білий, червоний, зелений, синій колір. Головне – випадково не вибрати абразивную поліроль. До її складу входять дрібні абразивні частки, які допоможуть прибрати мікроподряпини на кузові. Але якщо перестаратися з нанесенням, можна отримати зворотний ефект у вигляді матового лакофарбового покриття. Крім того, часто після абразивної поліролі потрібно наносити захисне покриття для формування верхнього шару і глянцю на поверхні кузова. Словом, це тривалий і складний процес, який краще залишити професіоналам детейлінгу. Так само як і нанесення констинсенції типу «рідке скло» або полірування фар.

Якщо ми говоримо про догляд за автомобілем «своїми руками», то досить якісного миття кузова з наступним поліруванням захисного типу. Краще зверніть увагу на присутність у складі поліролі воску «карнауба» (природний віск, який дає міцне захисне покриття і хороший блиск), добавку PTFE-елементів (спрощують нанесення поліролі та забезпечують дуже слизький захисний шар, з якого легко сходить вода). Нарешті, зверніть увагу на поліроль, яка підфарбовує автомобіль в тон кузова. У будь-якому випадку результат вас порадує: красивий блиск і додатковий захист лакофарбового покриття кузова, легкість стоку води і видалення льоду, часткове відновлення насиченості кольору кузова.

Боремося з сильними забрудненнями: пил на дисках і сліди бітуму

Далеко не завжди автомобільний шампунь справляється з усіма забрудненнями. Найскладніше відмити колісні диски, на яких осідає пил від гальмівних колодок. У підсумку цей пил не тільки просто прилипає до колісних дисків, він буквально в’їдається в покриття. Але є вихід: очисники колісних дисків!

Друге складне забруднення – плями бітуму, які можна отримати після проїзду по новій або недобудованої дорозі. Втім, рішення вже існує: спеціальні очисники кузова проти бітумних плям. Тільки будьте з ними обережні, так як агресивна хімічна формула деяких складів може нашкодити ЛКП: не забувайте, що після використання такого очисника і видалення бітуму місце очищення бажано промити водою.

Лобове скло: мийка, антидощ, антітуман

Лобове скло вимагає особливої ​​уваги. Перш за все – ретельне миття (підійде звичайний автомобільний шампунь), а також видалення маслянистих плям і слідів комах (допоможуть спеціальні очисники). Але це тільки початок. А продовжити можна нанесенням рідини типу «антидощ». Даний засіб для скла – аналог поліролі для ЛКП кузова: антидощ створює дуже слизький верхній шар, завдяки якому водяні краплі швидко злітають зі скла. Обробляти таким засобом можна не тільки лобове скло, але і всі інші, які важливі для поліпшення оглядовості. Для обробки скла необхідно нанести засіб на зовнішню поверхню скла, дочекатися висихання і утворення тонкої білої плівки-нальоту, а потім все ретельно розтерти. Крім засобів типу «антидощ», існує ще й «антитуман». Він призначений для нанесення на внутрішню поверхню скла і перешкоджає запотіванню: через вологу, яка конденсується на поверхні скла і погіршує огляд. Зазвичай подібне відбувається в дощову погоду і/або коли в салоні багато людей, а система вентиляції автомобіля не може впоратися з подачею достатньої кількості повітря. До речі, звідси порада: якщо таке відбувається регулярно, то слід перевірити (і, швидше за все, замінити) фільтр очищення повітря для салону. Якщо таке відбувається рідко – то допоможе засіб типу «антитуман».

Боремося з заморожуванням замків і скла

Взимку скло автомобілів чекає ще одна неприємність – утворення льоду при сильних морозах. Однак існують спеціальні розморожувачі, які допомагають швидко прибрати лід. Досить лише одного нанесення, і спеціальна рідина швидко «розплавить» лід. Потім достатньо лише змахнути його зі скла або витерти воду з личинки замка. А ось розморожувачі замків, як правило, містять ще й змащення для механізму личинки: виходить одночасно і розморожування льоду, і профілактика замку від майбутньої заморозки або заїдання. У свою чергу, розморожувачі для скла мають спеціальний розпилювач, який дозволяє покрити максимальну площу скла.

Догляд за салоном автомобіля: максимум уваги шкірі!

Раз вже говоримо про догляд за автомобілем, то бажано не обмежуватися його зовнішньою частиною, а заглянути також в салон. Інтер’єр автомобіля захищений від зовнішніх забруднень (пил і бруд), але вистачає і внутрішніх: плями від сумок, розлита кава, залишки шоколадних цукерок. Для очищення існує чимало спеціальних засобів по догляду за автомобілем, при цьому більшість з них представляють собою засоби для виведення плям. Втім, при текстильній оббивці сидінь також можна скористатися і деякими побутовими очисниками, але будьте обережні. Шкіра з часом не тільки забруднюється, але і висихає. І якщо періодично не змащувати шкіряні сидіння, то з часом на них легко утворюються тріщини. Перш за все, в місцях бічних валиків подушки і спинки. Тому в догляді за шкіряним салоном допоможуть спеціальні лосьйони: вони начебто зволожують шкіру, а також забезпечують тимчасовий захист від вигорання на сонці.

Дана добірка порад і рекомендацій – лише «перший крок» для власника по догляду за своїм улюбленим автомобілем. Наступний етап – професійний детейлінг, який змусить автомобіль буквально іскритися і сяяти краще нового. Але навіть вищеописаних порад буде досить для того, щоб зробити автомобіль привабливим.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти