Штраф за несправні габаритні вогні: в яких випадках можна не платити

Поліція не має права штрафувати за несправні габаритні вогні, якщо вони перестали працювати під час руху, передає «Твоя МАШИНА» .

Згідно ПДР, водій зобов’язаний перед виїздом переконатися в справності автомобіля, в тому числі габаритних вогнів. Однак не вийде виключити ймовірність поломки під час руху. Перебуваючи за кермом автомобіля в дорозі, водій не може бачити, що ззаду перестав світити габаритний вогонь.

Однак при цьому суб’єктивної стороною адміністративного правопорушення є умисел. Тобто водій повинен усвідомлювати, що при несправних габаритних вогнях він навмисне продовжує керувати автомобілем.

Однак якщо габаритний вогонь перестає працювати в дорозі, то водій повинен зупинитися і усунути несправність. Якщо такої можливості немає, то треба їхати на стоянку або в автосервіс найкоротшим шляхом. В такому випадку поліцейські не повинні виписувати штраф.

Варто нагадати, що за їзду з несправними габаритними вогнями в темний час доби водієві загрожує штраф у розмірі 340 грн, За повторне порушення, вчинене протягом року, автомобілісту загрожує позбавлення прав на 3-6 місяців.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти