Онлайн-оформлення європротоколу в Україні: докладна інструкція

Незважаючи на те, що європротокол існує в Україні вже 10 років, активно його використовувати стали тільки зараз. Документ дозволяє оформити незначне ДТП без участі поліції, передає «Твоя МАШИНА» .

Європротокол можна оформити як в паперовому, так і в електронному вигляді. Складається він безпосередньо на місці аварії, після чого передається в страхову компанію. Заповнювати європротокол можна, тільки якщо немає потерпілих, всі учасники ДТП мають ОСАГО і згодні з обставинами аварії. При цьому в інциденті має бути не більше двох учасників, а сума збитку не повинна перевищувати 50 тис. Грн. Також беруть участь в оформленні ДТП не повинні перебувати в стані алкогольного або іншого сп’яніння.

Щоб оформити європротокол в електронному вигляді, обидва автомобілі повинні бути застраховані внутрішніми страховими компаніями, а обидва водії – мати при собі мобільні телефони або будь-який цифровий прилад з камерою і доступом до інтернету.

Як оформити електронний європротокол: інструкція

Спочатку потрібно зайти на сайт МТСБУ і проставити галочки у всіх віконцях-умовах заповнення документа. Для перевірки системою страхових полісів потрібно вказати ідентифікаційний код або ЄДРПОУ власників полісів та держномери автомобілів.

Потім потрібно сфотографувати місце аварії з чотирьох ракурсів і відправити знімки. Також необхідно докласти фото техпаспорта і посвідчення водія. Якщо документів з собою немає, форму доведеться заповнити вручну.

Система визначить місце події по GPS, а водії повинні підтвердити або підкоригувати запропоновані дані. Після цього потрібно вказати обставини аварії і вибрати схему ДТП. Якщо запропоновані варіанти не підходять, необхідно намалювати свою схему, сфотографувати її і відправити.

Якщо є свідки, то в систему вносять їх прізвища, імена, номери телефону та адреси проживання. Потім потрібно переконатися в правильності внесених даних та підтвердити коректність заповнення європротоколу за допомогою СМС. Потім можна залишати місце аварії. Потім в учасників буде три дні, щоб звернутися в страхову компанію.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти