Перевірка водія на алкоголь: чи потрібно дути Драгер в лікарні

Буває, що водії отримують протокол за статтею про водіння в нетверезому вигляді навіть без факту вживання алкоголю. Таке відбувається через незнання законодавства. Причому штраф становить 17 тис. грн, також можливе позбавлення права на водіння на термін 1 рік, передає «Твоя МАШИНА» .

Щоб не допускати такого, слід знати правила, за якими проводиться огляд. Також потрібно знати, що поліцейському можна робити і що не можна.

Місце проведення огляду

Огляд на наявність алкоголю в крові може проводитися в медустанові або в спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях). Вони належать закладам охорони здоров’я і відповідають установленим МОЗ вимогам.

Хто уповноважений проводити огляд?

Оглядати водія може тільки лікар або фельдшер, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою.

Порядок проведення огляду

Спочатку лікар повинен подивитися паспорт, особисте посвідчення, посвідчення водія та інші документа автомобіліста. Якщо документів немає, огляд все одно проводиться. Тоді в акті медичного огляду зазначаються дані щодо зовнішнього вигляду особи, яку оглядають, а також те, що дані про цю особу записані з його слів. У разі надходження документів дані про оглянутих особі долучаються до акта медичного огляду.

Лабораторні дослідження проводити обов’язково. Для цього беруть зразки біологічного середовища. Їх набирають в дві ємності – одна проходить первинне дослідження, а друга зберігається 90 днів. На дослідження можуть братися слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Якщо з цих місць взяти зразки біологічного середовища неможливо, то на дослідження береться кров.

Огляд в медичному закладі

Огляд в медичній установі повинен проводитися лікарем. Крім лабораторних досліджень також використовується вимірювальна техніка, яка має сертифікат відповідності та свідоцтвом про перевірку. Водій має право ознайомитися з документами, які стосуються його огляду. При цьому за відсутності цих документів огляд проводитися не може.

Часто замість аналізів слини, сечі, змиву з поверхні губ і шкірного покриву обличчя і рук або крові можуть запропонувати пройти огляд на алкотестери “Драгер”. Однак це є порушенням. Такий огляд буде вважатися недійсним.

За результатами досліджень складається акт медогляду і робиться висновок. Його зміст має повідомлятися оглянутих особі в присутності поліцейського. Акт складається в одному примірнику, який залишається в медичній установі. При цьому висновок про результати медогляду складається в трьох примірниках: один видається поліцейському, другий – водієві, а третій залишається в медичній установі. Крім того, кожен огляд обов’язково реєструється у відповідному журналі.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти