Чи потрібна реєстрація мопеда чи скутера в Україні: що каже закон

Скутер та мопед – це зручні транспортні засоби, які користуються популярністю через простоту керування та доступну ціну. Але багато хто замислюється, чи потрібно їх реєструвати, передає «Твоя МАШИНА».

Для початку доведеться розібратися в деякій термінології правил дорожнього руху. Також варто зазначити, що водії скутера чи мопеда повинні мати права категорії А1, а сам мопед потрібно оформити згідно із законодавством та отримати на нього техпаспорт. Але багато хто з власників досі вважає, що реєструвати двоколісні транспортні засоби, якщо на них не виїжджаєш на трасу, необов’язково.

Так, у п.п.30.1 ПДР зазначено, що всі механічні транспортні засоби слід зареєструвати протягом 10 днів після їх придбання. Далі п.п.2.9 ПДР забороняє керувати транспортним засобом, не зареєстрованим у сервісному центрі МВС. Відповідно до підпункту 2.1 ПДР водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі посвідчення водія відповідної категорії та реєстраційний документ на транспортний засіб.

У свою чергу, механічний транспортний засіб – це транспортний засіб, що рухається за допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини та механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт.

Мопед, своєю чергою, визначається як двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об’ємом до 50 см3 або електродвигун потужністю до 4 кВт.

Таким чином, мопед та скутер є механічними транспортними засобами та підлягають обов’язковій реєстрації у сервісному центрі МВС. При цьому, якщо потужність двигуна становить більше 4 кВт, то транспортний засіб вважається мотоциклом.

Для реєстрації скутера чи мопеда потрібно надати такі документи:

• паспорт
• ІПН
• договір купівлі-продажу
• сертифікат відповідності транспортного засобу

За їзду на незареєстрованому скутері чи мопеді власнику загрожує штраф у розмірі 850 грн, а сам транспортний засіб можуть забрати на штрафмайданчик. При повторному порушенні протягом року штраф збільшується до 1700 грн, або доведеться вирушити на громадські роботи на строк від 30 до 40 годин з можливим вилученням транспортного засобу.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти