Розшифровка VIN-коду автомобіля: що це таке

Кожен автовласник знає, що таке VIN-код автомобіля, але не кожен знає як розшифровуються ці загадкові цифри та літери.

VIN-код розшифровується як Vehicle Identification Number і є унікальним номером кожного транспортного засобу на нашій планеті, який складається з 17 знаків.

У кожному VIN-номері зашифрована інформація про рік виробництва, особливості комплектації, країну-виробника тощо. А сам ідентифікаційний номер складається з трьох частин:

WMI (World Manufacturers Identification) – світовий індекс виробника (з 1-го по 3-й символи номера);
VDS (Vehicle Description Section) – описова частина (з 4 по 9 символи номера);
VIS (Vehicle Identification Section) — відмінна частина (з 10 по 17 символи VIN-номера)

WMI зазвичай представлений трьома символами, куди можуть входити як цифри, так і літери. Перший символ у цьому коді відповідає за географічну приналежність, другий за конкретну країну в цій зоні, а третій символ вказує на виробника.

За одним виробником можуть закріпити одразу кілька WMI номерів, тоді як один і той самий номер заборонено закріплювати за іншим виробником, поки з дати останнього використання цього номера попереднім виробником не минуло 30 років.

Кожна географічна зона Землі має кілька символів:

від A до H – Африка;
від J до R – Азія;
від S до Z – Європа;
від 1 до 5 – Північна Америка;
від 6 до 7 – Океанія;
від 8 до 9 – Південна Америка;

Другий символ, який відповідає за код країни найчастіше використовується разом із першим символом коду, щоб уникнути повторень та непорозуміння:

По комбінації перших трьох символів можна визначити завод, на якому було вироблено автомобіль.

VDS-частина являє собою символи з 4-го по 8-у, які використовуються для визначення характеристик автомобіля та типу транспортного засобу:

модельна лінія;
тип кузова;
тип двигуна;
положення рульового колеса;
система живлення та тип трансмісії,
привід тощо.

У кожного виробника йде свій унікальний набір параметрів, тому навести якісь конкретні дані щодо конкретних символів – досить проблематично.

VIS-частина VIN-коду від 10 до 17 знаку відповідає за інші особливості автомобіля. Зазначимо, що жорстких стандартів до VIS-частини коду немає, а це означає, що залежно від виробника та регіону, у позначенні можуть з’являтися різноманітні нюанси.

Сьогодні, щоб не витрачати час на пошуки маркування VIN номера по кожному конкретному виробнику, можна скористатися сервісом розшифровки VIN-номерів автомобіля, які покажуть вам його офіційну історію, але й допоможуть визначити особливості комплектації.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти