Ротація коліс: коли і як це потрібно робити

При експлуатації автомобіля власнику варто не забувати про своєчасну ротацію коліс, оскільки ця процедура дозволяє протектору рівномірно зношуватися, незалежно від навантаження. Під ротацією коліс розуміється не що інше, як перестановка їх місцями.

Як відомо, ступінь та характер стирання ламелів відрізняється на різних колесах. Причина може бути в особливості конструкції машини, роботі ходової або через невідрегульовані кути установки коліс (розвал-сходження).

З нерівномірним навантаженням стикаються і автошини, які стоять на різних мостах. Поперечна та поздовжня дія на передні колеса з таким же приводом відрізняється, тому протектор швидше стирається. Якщо не міняти такий комплект коліс, то водій зіткнеться з необхідністю заміни двох автошин.

Міняти шини місцями рекомендують при сезонній заміні гуми, але при великих пробігах чекати весни або осені не потрібно. Якщо ви проїхали 5-7 тис. км, можна сміливо проводити ротацію.

Схема перестановки коліс

Якщо на вашому автомобілі встановлені шини з направленим малюнком протектора, то переставляти колеса можна тільки змінюючи вісь – при цьому праві колеса залишаються правими, а лівими – лівими. Заміна таких покришок за діагональною схемою призведе до зниження керованості та погіршення зчеплення.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти