Українцям нагадали коли та кому можна їхати на заборонний сигнал світлофора

У деяких випадках можна безкарно проїхати на червоне або жовте світло. У яких ситуаціях це дозволяється, розповість «Твоя МАШИНА».

Відповідно до ч.2 ст.122 КУпАП проїзд на заборонний сигнал світлофора карається штрафом у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). Винятком є ​​випадок, описаний у пункті 8.11, тобто якщо водій не може зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10, не вдаючись до екстреного гальмування. При цьому має зберігатись безпека інших учасників дорожнього руху.

Особливо це актуально взимку, коли гальмівний шлях помітно зростає. Тому при слизькій поверхні на перехресті часом можна проїхати на жовтий чи навіть червоний, щоб не створити ДТП. Але при цьому краще попередити про цей маневр інших учасників руху світловим і звуковим сигналом.

Також проїжджати на червоний або жовтий сигнал безкарно можуть транспортні засоби із включеними проблисковими маячками синього чи червоного кольору. Це зазначено у пункті 3.1 ПДР.

Пункт 2.14 (e) ПДР свідчить, що водій має право відступати від вимог законодавства в умовах дії непереборної сили або якщо іншими способами неможливо запобігти власній загибелі або каліцтву громадян. Іншими словами, проїжджати на червоне або жовте світло можна, щоб уникнути ДТП, врятувати людину тощо.

Також варто згадати перевагу сигналів регулювальника над сигналами світлофора, що зазначено у пункті 8.3 ПДР. Тобто, якщо на світлофорі горить червоний, але регулювальник дозволяє їхати, то треба продовжувати рух.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти