Зміни для водіїв у 2022 році: обов’язковий техогляд, доплата за розкіш та зміни в отриманні посвідчень

У 2022 році для українських водіїв передбачено кілька нововведень, у тому числі штрафи та обов’язковий техогляд.

Буде обов’язковий техогляд

Огляд транспортного засобу та їхнього технічного стану на законодавчому рівні повернеться вже восени. Він стане обов’язковим для легкових та вантажних автомобілів, а також для причепів.

Зростання цін на вживані автомобілі

За прогнозами експертів вартість автомобілів у 2022 році зросте на 15–20% через високий попит та нестачу нових машин.

Штрафи для водіїв

Зачеплять зміни і розмір штрафів. У новому році водії будуть змушені заплатити 425 гривень за їзду без прав, а ті, хто не отримав дозвіл на посвідчення водія, позбудеться 3400 грн. За подібне повторне порушення доведеться віддати 20,4 тис. гривень.

За їзду в нетверезому стані доведеться заплатити штраф у розмірі 17 тисяч із позбавленням прав на рік. Повторне порушення передбачає 34 тисячі гривень штрафу та позбавлення права керувати транспортним засобом терміном на три роки.

За розкіш доведеться доплачувати

Власникам автомобілів, з моменту випуску яких не минуло п’ять років, а їхня вартість перевищує 2,5 млн гривень, доведеться щороку платити податок на розкіш у розмірі 25 тисяч гривень.

Зміни у правилах отримання прав водія

У 2022 році українцям менше виділятимуть годин на підготовку, а для успішного проходження іспиту потрібно буде 63 години теоретичних занять замість 100.

Поліпшення камер фіксації порушень правил дорожнього руху

З цього року камери фотофіксації почнуть контролювати проїзд на заборонений сигнал світлофора, проїзд зустрічною смугою та зупинку на смузі, призначеній для громадського транспорту. До кінця 2022 року на дорогах України працюватиме 270 камер фіксації порушень правил дорожнього руху.

Техогляд вантажівок та пасажирського транспорту

Із 12 листопада на наших дорогах з’явилися нові діагностичні станції. Для перевірки можуть зупинити будь-який транспорт, який експлуатується для отримання прибутку, та перевірити його технічний стан.

Джерело 4studio.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти