Бензин A-92 замість А-95: що буде, якщо заправляти автомобіль не тим паливом

Багато моделей автомобілів допускають використання одночасно бензину А-92 і А-95.

Якщо потрібно їхати на бензині з вищим октановим числом, то в цьому немає нічого страшного. Боятися А-95 і навіть А-98 бензину не треба. Принаймні, поршні та клапани від нього не прогорять, як би вас не лякали деякі експерти.

Справа в тому, що сучасні бензини позбавлені обох факторів, що підвищують температуру в камері згоряння та випускному тракті. А-95 і А-98 мають невелику теплотворну здатність порівняно з А-92 і навіть з АІ-80. І швидкість згоряння, від якої залежить температура в циліндрі, у всіх трьох сортів палива не відрізняється. Тобто, загрози двигуну немає. Але певна “побічна дія” все ж таки є.

Водій, який заправив свій бак бензином з вищим октановим числом, ніж потрібно, може помітити гіршу динаміку автомобіля. Це може статися саме через меншу теплотворну здатність високооктанового палива. На карбюраторній машині можна переналагодити запалення на більш раннє і тоді віддача двигуна навпаки збільшиться. Ну а на машині з інжекторним двигуном, де момент запалення коректує електроніка, двигун сам перебудовується під нове паливо.

Якщо на вашому авто виробником прописаний бензин А-95, а ви заправите А-92, то багато моделей двигунів на низькооктановому паливі будуть працювати з ускладненнями, які електроніка ДВС намагається пом’якшити. В результаті водій може помітити падіння потужності, сіпання машини, перевитрату палива, а в гіршому випадку можливе перегрівання двигуна. Зрештою, справа може навіть закінчитися прогоранням прокладки головки блоку, руйнуванням поршнів і пошкодженням клапанів.

Зловживати паливом із нижчим ОЧ не варто, хоча за великої необхідності на коротку відстань з’їздити можна.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти