Як влаштований ракетний комплекс “Нептун”, який потопив “Москву”

Нещодавно український ракетний комплекс “Нептун” потопив російський флагман Чорноморського флоту “Москва”. До того ж, це перший випадок ураження крейсера протикорабельною ракетою за всю історію цього типу зброї. При цьому одразу абсолютно успішний.

РК-360МЦ “Нептун” недарма називають комплексом, тому що це ціла низка машин, які взаємодіють одна з одною, а не тільки одна крилата ракета.

До складу комплексу “Нептун”, який організаційно є дивізіоном, входить:

– пускова установка УСПУ-360 – 6 одиниць;

– транспортно-зарядна машина ТЗМ-360 – 6 одиниць;

– транспортна машина ТМ-360 – 6 одиниць;

– рухомий командний пункт дивізіону РКП-360 – 6 одиниць.

У пускових установках спочатку є чотири ракети Р-360, які маючи бойову частину в 150 кг, здатні вражати ціль на відстані до 280 кілометрів. Між пусками ракети проходить не більше 5 секунд, тому через 20 секунд після залпу комплекс можна згорнути і змінити позицію.

Вперше РК-360МЦ “Нептун” прийняли на озброєння ЗСУ у 2020 році, буквально за півтора роки до російського вторгнення. Платформою для розміщення РК-360МЦ “Нептун” стане шасі чеської компанії Tatra.

Сама ракета Р-360 має досить значні характеристики:

Швидкість ракети: близько 1000 км/год;
Висота польоту: від 3 до 10 м;
Дальність запуску: 280 км;
Маса бойової частини: 150 кг;
Маса ракети: 870 кг.

Однією з головних особливостей роботи комплексу є той факт, що він нічого не випромінює і при цьому може отримувати інформацію з різних джерел – від дронів до супутників. Кожна ракета комплексу може вести свою власну ціль завдяки головці радіолокації самонаведення.

Щоб краще ухилятися від ворожих ППО, “Нептун” летить дуже низько – приблизно на висоті від 10 до 30 футів над поверхнею океану. Це ускладнює його виявлення на радарі в міру наближення.

Вартість комплексу РК-360МЦ “Нептун”, враховуючи, що ця нова зброя – не публічна. Проте Генеральний конструктор – генеральний директор ДККБ “Промінь” Олег Коростелев публічно оголосив, що розробка “Нептуна” коштувала лише 40 млн. доларів.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти