Водіям розповіли, як доглядати за автомобілем під час довгого простою

Фахівці розповіли, як доглядати за «залізним конем» під час довгого простою та зберегти працездатність автомобіля.

Акумулятор: підзарядка або заміна

Перше, на що потрібно звернути увагу, це автомобільний акумулятор. Адже вже через 2-3 тижні простою акумулятор може отримати такий саморозряд, що врешті-решт не вдасться завести автомобіль. Тобто один невеликий елемент може стати причиною повного знерухомлення автомобіля. Щоб уникнути розрядки акумулятора, потрібно відключити всі споживачі електроенергії: сигналізацію, відеореєстратор і т.д. І навіть більше – якщо хочете забезпечити 100% гарантію, бажано зняти одну клему з акумулятора. Зараз більшість АКБ виконано так, що вони не потребують будь-якого специфічного обслуговування. Однак для збереження заряду, щоб уникнути розряджання під час зберігання, потрібно мати спеціальний зарядний пристрій для акумулятора. Він коштує небагато і простий у використанні, проте заряджає АКБ досить довго: 6-12 годин залежно від потужності зарядки та ємності акумулятора. Якщо необхідно запустити автомобіль тут і зараз, то знадобиться вже пуско-зарядний пристрій («бустер»), який здатний короткочасно видавати потужний електричний імпульс для запуску двигуна автомобіля. Однак слід зазначити, що якщо доводиться постійно заряджатися або запускати автомобіль з «бустера», це означає, що штатний автомобільний акумулятор вимагає заміни.

Олива, антифриз, інші технічні рідини

Крім періодичної заміни оливи у двигуні та трансмісії також звертайте увагу на термін експлуатації антифризу та гальмівної рідини, хоча їх замінюють досить рідко. Наприклад, термін служби антифризу становить від 2-3 років до 5-10, залежно від класу рідини та рекомендацій виробника автомобіля.

Для того щоб різні ущільнювачі отримували мастило, також необхідно періодично заводити двигун автомобіля і проїжджати певну відстань. Якщо тільки прогрівати двигун, може не відбуватися змазування, наприклад, сальників трансмісії.

Зрештою, теж треба не забувати про паливо. При тривалому зберіганні пальне може розпадатися на частини (фракції). Однак це відбувається лише через півроку-рік, та й періодичні запуски двигуна щотижня означають можливість циркуляції палива. Також бажано заправляти паливний бак до рівня 3/4 від максимального обсягу. З одного боку, це достатній запас палива для далекої подорожі та певний захист паливного бака від корозійних процесів (актуально для металевого паливного бака). З іншого боку, залишається певний запас місця для накопичення парів від пального.

Звертаємо увагу на шини та колеса

При будь-якому наближенні до автомобіля візьміть за правило оглядати шини та колеса. Від тривалого простою шини можуть трохи втратити еластичність (створюється форма груші), а також дещо втрачати повітря: або через мікротріщини на самому протекторі, або через нещільний контакт шини з колісним диском – через вищезгадану форму груші. Як доглядати шини? Дуже просто: змастити їх спеціальним засобом, який поверне еластичність гуми, періодично перевіряти тиск за допомогою манометра та підкачувати колеса до потрібного рівня – для цього знадобиться насос або електричний компресор для шин. Адже якщо врешті-решт згаяти момент повної втрати повітря і колісний диск буквально «ляже» на спущену шину і притисне її до поверхні — так можна прорізати бічні поверхні покришки і доведеться повністю замінювати її.

Також слід звернути увагу на стан гальм. Під час довгого нерухомого зберігання автомобіля його гальма іржавіють. Через кілька тижнів простою під час вологої погоди корозія може бути настільки суттєвою, що буквально заблокує гальма. Це ускладнить торкання автомобіля з місця, а підгазовки та різкі рухи можуть навіть призвести до пошкодження гальм. У такій ситуації потрібно намагатися хоча б частково очистити гальма від іржі за допомогою різних щіток, паличок, тощо. А ось застосовувати мастильні спреї не варто: з одного боку – вони захистять гальма від корозії наступного разу, але з іншого боку – змащені гальма втрачають свою ефективність.

Тому досить просто очистити гальма, потім рушити з місця і легенько пригальмувати кілька разів, щоб прибоати шар іржі.

Охайність – як бажане

Необов’язкові, проте бажані рекомендації: звертайте увагу на кузов та лакофарбове покриття, а також стан салону автомобіля.

Кузов автомобіля потрібно мити, щоб усунути забруднення, які можуть буквально в’їдатися в лакофарбове покриття: бітум, смоли, залишки від комах.

Крім зовнішнього стану автомобіля також радимо звертати увагу на його інтер’єр. За наявності вільного часу можна прибратися в салоні, почистити сидіння, витрусити килимки, натерти панелі та кермо. Так ви уникнете скупчення бактерій, поширення запаху цвілі і в цілому буде приємно сідати в чистий автомобіль.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти