Дороги війни: що робити водієві, якщо автомобіль влетів у яму

При попаданні автомобіля в глибоку яму він може отримати різнопланові пошкодження, серед яких найбільш ймовірні – деформоване колесо, погнуті деталі підвіски і пробиті піддони двигуна і трансмісії.

Якщо ви зрозуміли, що удар був надзвичайно сильним:

Знижуйте швидкість (не бажано різко гальмувати) та зупиняйтесь у безпечному місці на аварійці.

Не глушіть двигун. Подивіться на показання приладів. Імовірні неприємності: відсутність тиску масла в двигуні, перегрів двигуна, відсутність заряджання акумулятора та інші проблеми з електрикою.

Заглушіть двигун і вийдіть із машини. Огляньте обидва колеса по тому борту, де був удар. Дуже ймовірне пошкодження однієї або обох шин і диска (дисків), причому на литому диску пошкодження найчастіше трапляється з внутрішньої сторони колеса. Коли “травма” невелика, повітря виходитиме потроху і остаточно колесо спустить вже у вас на очах.

У деяких випадках (малий кліренс авто, удар об камінь або високий асфальтовий пагорб на дорозі) має сенс зазирнути під передній бампер, у район двигуна та передньої осі. Дуже часто машина б’ється о перешкоду піддоном двигуна та коробки, важелем передньої підвіски, а також елементами вихлопу (не обов’язково глушником). Наявність контакту можна визначити за свіжими подряпинами на металі та залишками асфальту на ньому.

Також розповімо ще про деякі наслідки жорстких ударів колесами в яму та асфальтових хвиль на дорозі. Це вже не дуже поширені випадки, але вони є типовими для подібних ситуацій.

Так, якщо після удару двигун зупинився без вашого втручання, це може означати, що спрацював автоматичний вимикач, який припиняє роботу паливного насоса при ДТП. Для деактивації цієї безпеки потрібно знайти спеціальну кнопку або звернутися (хоча б по телефону) до дилера.

З погнутим важелем підвіски можна спробувати доїхати до будинку чи місця ремонту.

Після жорсткого струсу іноді зникає той чи інший контакт в електрообладнанні, найчастіше – в розподільній коробці (блок запобіжників). Якщо після хорошої ями у вас перестало працювати якесь електрообладнання, записуйтесь на консультацію до автоелектрика.

Джерело uamotors.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти