Українцям не вистачає бензину: що буде з цінами і чи вдасться вирішити проблему

Українські мережі АЗС запровадили обмеження на продаж палива. Так, деякі продають не більше 10 літрів за раз, інші просто закрилися або почали продавати паливо за спеціальними талонами: тільки для поліції, медиків і військових.

Щоб повернути преміальне паливо, держава перестане контролювати його вартість. При цьому через зростання цін на європейських ринках уряду доводиться підвищувати контрольовану вартість бензину. Зараз за літр А-95 у середньому просять 36 грн, проте найближчими днями ця цифра може досягти 40 грн.

Дефіцит палива виник через те, що російські окупанти знищують українські нафтобази, крім того, вивели з ладу Кременчуцький нафтопереробний завод. Виявилося заблоковане Чорне море і відтепер неможливо купувати паливо у росії та білорусі. І це у ситуації, коли Україна закуповує більшу частину своїх нафтопродуктів (залежність від імпорту становить близько 70%).

Постачальники вже підписали контракти та домовилися про те, щоб завезти до України значні обсяги палива з ЄС. Однак, тут виникла логістична проблема. Немає вироблених маршрутів, не вистачає існуючої інфраструктури для того, щоб у короткі терміни завозити паливо.

У Мінекономіки пояснили, що ціни на бензин найближчими днями доведеться підвищити. “Це пов’язано, насамперед, з більшою ціною логістики, через складні маршрути та використання кількох видів транспорту”, – зазначили в Мінекономіки.

Які ціни діють зараз:

36,05 грн/літр – для бензину;
40,66 грн/літр – для дизпалива.

Орієнтовно, вже найближчим часом вартість літра А-95 подолає позначку 40 грн. Але й на цьому подорожчання не зупиниться.

Джерело news.obozrevatel.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти