Українцям розповіли, як купити паливо в умовах дефіциту: талони, додатки та чорний ринок

Можливість покупки палива онлайн, через мобільні програми, введена насамперед для зручності клієнтів, з початком бойових дій та дефіциту стала основною, а часто й єдиною, можливістю придбати бензин.

Практично всі великі мережі АЗС в Україні давно отримали свої мобільні програми, які необхідно встановити на телефон, а користування ними максимально спрощено:

– завантажити та встановити додаток;

– прив’язати до нього номер банківської картки;

– здійснити покупку палива за безготівковим розрахунком через карту;

– приїхати на АЗС та заправитися.

У “БРСМ-Нафта” ця програма називається БРСМ Plus, у мережі АЗС WOG це WOG PRIDE, а в мережі ОККО – віртуальний варіант картки клієнта Fishka.

Правда є у такого способу і мінус – додаток також дозволяє покупку палива лише в рамках лімітів, наприклад, для Fishka ОККО це від 15 до 30 літрів бензину, 50 літрів ДТ для легкових і 100 літрів для вантажних авто, WOG – 20 літрів бензину, для “БРСМ-Нафта” 20 літрів бензину, до 50 літрів дизпалива та 30 літрів автогазу.

Альтернативою мобільним програмам можуть стати пластикові паливні карти та талони, власне вже згадана Fishka мережі ОККО одна з них, лише переведена для зручності у віртуальний формат.

Щоправда на відміну від мобільних додатків, мінусів у паливних карток та талонів два: вже згаданий ліміт на паливо та складніша процедура їх придбання.

Так, якщо раніше паливні картки ОККО можна було купити в додатку Приват24 через Приватбанк, то з початком війни банківська установа оголосила про зупинення їхнього продажу.

Самі ж паливні карти та талони можна купити тепер лише на офіційних мережах АЗС та їх сайтах або в офісах компаній:

– мережа ОККО – лише юридичні особи після укладання договору або за допомогою картки Fishka;

– мережа АЗС KLO – у центральному офісі компанії в Києві (вул. Н. Трублаїні, 1б, з 09:00 до 13:00) за поточною вартістю за літр палива. Карти номіналом від 100 до 150 літрів мають термін дії 14 діб;

– мережа “БРСМ-Нафта” – на сайті компанії через Департамент продажу талонів;

– мережа WOG – купити можна тільки в регіональних представництвах, для фізосіб віртуальна карта Pride;

– мережа Shell – пропонує картки на паливо, які можна купити за фіксованою ціною через центри продажу Shell.

Також в умовах дефіциту палива в Інтернеті з’явилося багато оголошень про продаж паливних карток та талонів, але фахівці не радять їх купувати, оскільки насправді це звичайні шахраї.

Нарешті, останнім способом придбати паливо є чорний ринок, який, за словами директора “Консалтингової групи А-95” Сергія Куюна, функціонує в країні за двома моделями:

– найбільш “відморожені” заправки, зазвичай поодинокі, які не входять до якихось мереж, просто ставлять цінник у 55-60 гривень і продають бензин;

– заправки деяких мереж пропонують покупку палива через додаток, в якому можна купити бензин без жодних обмежень за літражем, але за ціною 55-60 грн/л.

Джерело telegraf.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти