Дефіцит бензину на АЗС: як вирішити проблему та яка ціна на паливо в Європі

Член ради директорів однієї з найбільших українських інвестиційних компаній Сергій Войцеховський розповів про те, скільки коштує зараз паливо в Європі та як можна вирішити проблему з бензином в Україні.

Як зазначає Войцеховський, причини дефіциту бензину в Україні можна поділити на внутрішні та зовнішні. Внутрішні – це удари по сховищам, високі потреби для армії, зруйнована інфраструктура та переробка.

Але є й зовнішні проблеми. У країнах Європи через війну, яку розпочала Росія проти України, з бензином теж не все гладко.

“Ціна на пальне в Європі з моменту початку війни в нашій країні зросла майже вдвічі. Це серйозна проблема для всіх людей, держави різних європейських країн намагаються якось впливати на ціну, але поки що успіху особливого немає”, – пише Войцеховський.

У Європі дизель коштує 2,24 Євро – це 81,3 гривні на літр (за комерційним курсом). Бензин коштує 2,34 Євро – це 84, 94 гривні за літр (за комерційним курсом)

В Україні уряд намагається вплинути на ситуацію з паливом, але поки що проблему не вирішено.

“У нашій країні, окрім війни, є ще й сприятливий фактор – у нас є своя нафта, як розвідана і видобута (видобувається щодня), так і перспективна (яка за результатами оцінки існує, але потрібно її розвідати та видобути)”, – пояснює Войцеховський.

Він додав, що саме зараз і потрібна допомога від держави для тих, хто може видобувати. А саме – прибрати непотрібну бюрократію та стимулювати переробку.

На думку експерта, такий підхід не вирішить питання з паливом завтра, але в перспективі – точно. І дороге паливо – це, на жаль, нова реальність, з якою українцям доведеться жити.

Джерело rbc.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти