Де паливо: чому не зникають черги на АЗС, і що буде далі?

У майбутньому вартість бензину в Україні має знизитися, а ціна 60-70 гривень за літр нереальна для економіки. Таку думку висловив профільний експерт Геннадій Кобаль.

“Так, його можуть купувати люди, щоб почуватися у більшій безпеці. І бізнес, і економіка не працюватиме за ціною на бензин у 70 грн. Це автоматично подорожчає вдвічі все, що пов’язане з перевезеннями”, – каже він.

Ще одним негативним фактором для ціни на паливо експерт називає курс гривні. Якщо вона буде стабільною, після задоволення ажіотажного попиту на пальне ціна на нього може впасти, прогнозує Кобаль. За його словами, з курсом близько 40 гривень за долар ціни на нафтопродукти можуть залишатися на нинішньому високому рівні.

За оцінками експерта ринку Олександра Сіренка, зараз роздрібний ринок пального – АЗС – можна умовно поділити на три категорії.

Перша – взагалі не працює чи продає лише скраплений газ. Десь третина.

Друга – продають по 52 та 58 грн за літр. Це 2,5-3 тис. АЗС.

Третя категорія – ті, хто не має можливості виїхати за кордон за ним, вони купують по 60-70 грн на оптовому ринку. І продають відповідно за 65-75 грн.

У свою чергу експерт ринку палива Сергій Куюн уточнює, що умовне падіння курсу національної валюти на 1 гривню додає 1 гривню до вартості літра. Він пояснює, що за наявності достатньої кількості пального його вартість може знизитись.

“Досить висока ціна не дає робити великі запаси або кататися без діла. Особливо з огляду на те, що більшість за цей час багатшими не стали. Тому протягом наступного тижня, за ідеальних умов, постачання перевищить попит. Тоді почнеться формування запасів на АЗС і коли запаси досягнуть хоча б тижневого рівня, ціна має піти вниз, тому що трейдерам потрібні оборотні кошти – їм за таких умов невигідно тримати пальне”, – пояснив Куюн, додаючи, що так буде за відсутності форс-мажорів, які можливі через війну.

Джерело lb.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти