Який штраф чекає на водія за їзду без номерів в Україні

Номерні знаки в Україні повинні кріпитися у місцях, передбачених заводом виробником. Така особливість пояснюється дуже просто, номер під лобовим склом – фактично спереду, але за законом це вже буде порушення правил дорожнього руху.

Також варто зазначити, що сьогодні перші дві літери номера більше не мають обов’язкової прив’язки до місця реєстрації власника і єдине, про що вони вам можуть сказати – де була куплена машина. Так, цілком імовірною буде ситуація, коли людина з київською реєстрацією купила машину в Полтавській області та отримала номери “ВІ” замість “КА”, тощо.

Якщо говорити про класифікацію номерів, то вони бувають загальнодержавними та спеціальними. До спеціальних номерних знаків зазвичай відносять номери поліції, військових і т.д.

У яких випадках можна їздити без номеру

Без номерного знака не можна їздити. Може пощастити, якщо водій не попадеться на очі поліцейським. Інакше буде виписано штраф.

Проте, для реєстрації щойно купленого автомобіля необхідно дістатися СЦ МВС. А щоб доїхати, потрібно мати номери. А номери видають у СЦ. Голова кругом іде. А ще ніхто не відкидає можливу крадіжку знаків. І що ж тоді робити?

Як дістатися до СЦ МВД без номерів

Як повідомляє Bigmir, раніше була тривала процедура отримання номерних знаків. Потрібно було неодноразове відвідування профільних органів для перевірки вільного номерного знака, надання всіх документів та отримання готових номерів.

Наразі процедуру спростили та замовити номерний знак можна онлайн зареєструвавшись в електронному кабінеті водія.

Як відновити пошкоджені, втрачені чи вкрадені номери

Отже, якщо з вашими номерними знаками сталася неприємність, необхідно звернутися до Сервісного центру МВС із пакетом документів. З собою потрібно взяти паспорт або ID-картку з довідкою про прописку, ІПН код, свідоцтво про реєстрацію ТЗ.

Важливо: У разі крадіжки візьміть довідку від Нацполіції про втрату номерних знаків, а у разі втрати підготуйте письмове пояснення обставин.

Співробітники Сервісного центру проведуть перереєстрацію ТЗ, а потім видадуть нові свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Автомобіль обов’язково має бути оглянутий експертом.

Знайдені номери після видачі нових вважаються недійсними та здаються до сервісних центрів МВС

Штраф за їзду без номерів в Україні 2022:

Відповідно до статті 121, частина 6 КУпАП розмір штрафу вперше дорівнюватиме 850 грн і при повторному виявленні 1700 грн (або громадські роботи у розмірі 30-40 годин з вилученням ТЗ) у цілій низці випадків. Штраф за їзду без техпаспорту згідно зі статтею 121, частина 1 КУпАП дорівнює 425 грн.

Також штрафні санкції в Україні можна отримати за:

1. Їзду на незареєстрованому авто або на авто, що не пройшло перереєстрацію.

2. Їзду без номерних знаків.

3. Брудні номерні знаки.

4. Номери, розташовані у неналежному місці.

5. Номер, на яких відсутня або несправне підсвічування.

6. Закриті іншими предметами номери або часткове закриття (коли не видно кілька літер або цифр).

7. Підроблені номери.

Номер із саморобним підсвічуванням – 340 грн. Якщо повторно протягом року: позбавлення прав терміном 3-6 місяців або арешт терміном 5-10 діб (згідно зі ст. 121 ч.1 КоАП).

Штраф за їзду на незареєстрованому авто в Україні 2022

Реєстрація або перереєстрація транспортного засобу може знадобитися у разі:

– покупки;
– отримання;
– тимчасового ввезення на територію України;

За керування незареєстрованим авто в Україні водієві покладається штраф у розмірі 850 гривень. За повторне порушення упродовж року сума штрафу зростає до 1700 гривень. Крім того, вдруге у власника можуть тимчасово забрати транспортний засіб на штрафстоянку.

На реєстрацію в сервісному центрі МВС водій має 10 днів.

Чи можна їздити на машині з одним номером в Україні 2022?

Стаття 121 частина 6 КУпАП передбачає покарання у вигляді 850 гривень за керування транспортним засобом без номерного знака. При цьому у формулюванні йде номер у однині. Тобто водія оштрафують, якщо у нього не висітиме хоча б один номерний знак.

Тут уже слід звернутися до державних стандартів розміщення номерних знаків, а саме ДСТУ № 4278 від 2006 року, де сказано, що на всіх автомобілях має бути 2 номерні знаки, 1 номерний знак допускається вішати тільки на мотоцикли.

Штраф за їзду з підробленими номерами в Україні 2022

Їзда з підробленими номерами кваліфікується як і їзда без номерів або їзда на авто, у якого відсутня реєстрація. Таким чином штраф за їзду з підробленими номерами становить від 850 до 1700 грн. У порушника можуть вилучити транспортний засіб до з’ясування обставин.

Штраф за їзду із чужими номерами в Україні

Їзда з номерами, які не належать даному транспортному засобу, кваліфікується як і їзда без номерів або їзда на авто, у якого відсутня реєстрація. Таким чином, штраф за їзду із чужими номерами становить від 850 до 1700 грн. У порушника можуть вилучити транспортний засіб до з’ясування обставин.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти