Які автомобілі купуватимуть українці після війни

За даними першого заступника голови Державної митної служби Олександра Щуцького, станом на 14 травня в Україну завезли 80 тис. автомобілів у межах закону про безкоштовне розмитнення авто з ЄС. Переважно це вживані авто 2003−2008 років, середня вартість яких трохи менша $5 тис.

Така тенденція на доступні вживані авто зберігатиметься під час та після війни, адже ми маємо розуміти, що грошей деякий час не ставатиме більше.

Це, зі свого боку, стимулюватиме розвиток та появу нових СТО, зростання продажів запчастин, оскільки вживані авто частіше виходять з ладу.

Водночас, зберігатиметься тенденція до скорочення купівлі нових авто. За даними Інституту досліджень авторинку, в березні 2022-го українці купили 546 нових автомобілів. До прикладу, в «ковідному» березні минулого року показники були на рівні 4−6 тис. нових авто.

Така ситуація обумовлена низкою факторів — звісно, в людей менше грошей, багато хто втратив автомобіль через війну та не готовий вкладатися в купівлю нового автомобіля в умовах невизначеності.

Крім цього, великий вплив мало тимчасове закриття дилерських центрів на початку березня та зупинка ввезення нових авто на територію України.

Ринок електромобілів в Україні стрімко розвивався і до початку повномасштабної війни — цьому сприяло відразу декілька факторів: звільнення від сплати ПДВ і акцизного збору під час ввезення авто у 2018 році та розвиток інфраструктури для обслуговування авто.

За даними Міністерства інфраструктури, на кінець 2021 року на кожну станцію для зарядки авто в Україні припадало 4 автомобілі, в той час як в Польщі, наприклад, на один термінал припадає 7 електромобілів.

Сьогодні, у зв’язку з дефіцитом та підвищеними цінами на пальне, ринок екологічних авто буде ще більше розвиватись. За даними Укравтопрому, у першому кварталі 2022 року український автопарк поповнили 1,6 тис. автомобілів на акумуляторних джерелах живлення (BEV).

Це лише на 6% менше, ніж за цей же період у 2021 році. Водночас, за даними сервісу OLX, за час війни запити на електрокари зросли в 15 разів, і в 11 разів — на гібриди.

Крім електромобілів, українці почали частіше користуватись й іншими альтернативними видами транспорту, зокрема й екологічними. Як зазначає онлайн-рітейлер Rozetka, на початку травня попит на покупку електросамокатів та велосипедів збільшився вдвічі.

Джерело borgexpert.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти