Водіям розповіли на скільки підвищує витрату палива зустрічний вітер

Автомобілістові вітер може завдати банальних труднощів чи навіть відвертого лиха. Причому це залежить не лише від сили вітру, а й від ситуації навколо машини, повідомляють в Авто24.

Підвищує витрату пального.

Навіть помірний зустрічний вітер з точки зору навантаження на двигун “додає” машині 20 км/ч. Якщо при цьому ваш спідометр показує економічні крейсерські 80 км/год, насправді мотор споживає пальне як при 100 км/год. Адже інші чинники опору руху на такій швидкості вже незначні, і основну частину енергії машина витрачає на подолання опору повітря.

Може спровокувати ДТП.

Різкий порив вітру може переставити машину, яка рухається на швидкості, вбік на цілий метр. Якщо в цю мить поряд буде рухатись інший транспортний засіб, станеться зіткнення. Особливо це характерно для місць зміни ландшафту: виїзду з лісу, з-за гори, в долину. Взимку небезпека ще більша, адже зчеплення шин зі слизькою дорогою набагато гірше і машину може розвернути або підштовхнути до заносу. Намагайтеся уникати руху поряд з іншим транспортом під час сильного вітру, особливо остерігайтеся мотоциклістів та великих вантажівок – їх вітром зносить найчастіше.

На машину може впасти щось травмонебезпечне.

Сюди відноситься шматок шиферу, дорожній знак, рекламний банер або інший об’єкт. Також реальну загрозу становлять старі дерева з їх гнилими гілками та стовбурами, а ще – подвір’я багатоповерхівок, де на балконах трапляється багато мотлоху, який вітер полюбляє розкидати навкруги.

Скидає вантаж.

Під час руху по заміській автотрасі помітити підсилення вітру важче. Тому піднятий у повітря лист гіпсокартону з зустрічної вантажівки може стати великим сюрпризом. Тут можна порадити у вітряний день тримати на трасі меншу швидкість, аби мати більше часу, щоб уникнути зірваної з дерева гілки чи загубленого кимось вантажу.

В дні, коли МНС обіцяє штормовий вітер, краще не паркуватися біля слабких конструкцій з великою парусністю. Але у місті безпечну локацію знайти непросто.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти