Водіям розповіли, як вибрати секрети для коліс

Для захисту коліс від викрадення потрібний механічний захист у вигляді штатного кріплення, яке можна відкрутити лише за допомогою спеціального інструменту. Це те, що водії називають “секреткою” – гайка чи болт з нестандартною, особливою голівкою, до якої не підходить жоден стандартний ключ, йдеться в матеріалі Авто24.

Як вибрати “секретку”

Геометрія. Звісно, має значення довжина болта (не більше і не менше!), діаметр та крок різьби. А ще – тип сполучення болта або гайки з диском: конус, сфера або пласка поверхня. Врахуйте, що на ваших зимових та літніх дисках параметри болтів можуть бути різними, тобто може знадобитися два комплекти.

Надійність “секретки”. Найбільш складне питання. Основні критерії такі. Секретна частина спецболта, по-перше, має бути такою, щоб її не можна було захопити та провернути ззовні жодним інструментом – потужним затискувачем, трубним ключем, голівкою більшого розміру. Форма граней не повинна бути схожою на стандартний бовт. Фігурні вирізи секретної частини мають бути неглибокими, щоб в них не могли забити міцну викрутку та провернути її добрим ключем.

Кількість ключів. Краще, якщо ключів у комплекті два. Тоді один можна тримати у надійному місці в машині, а другий – дома.

Вибираючи секретні болти (гайки) для коліс, пам’ятайте про таку річ, як їхній ресурс. Адже використання низькоякісної сталі для виробника є одним з найдієвіших способів знизити собівартість цього товару. Між тим, вам доведеться випробовувати секретки на міцність як мінімум двічі на рік (сезонне перевзування) плюс можливі проколи шин та ремонти ходової частини. Орієнтовно перевірити якість металу можна, намагаючись залишити подряпину на поверхні секретки іншим металевим предметом, наприклад, якісною викруткою або фірмовим ножем. Але перед цим треба провести порівняльні “випробування” на двох-трьох інших деталях, заздалегідь відомої твердості.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти