Транспортний безвіз з Європою: що це і які плюси для України

29 червня Україна підписала з ЄС так званий “транспортний безвіз”, який допоможе дуже спростити процес логістики товарів з Європою. Перевізникам тепер не потрібно буде щорічно отримувати дозволи на свою діяльність, як це було раніше.

Тепер водії вантажівок можуть перетинати кордон із ЄС необмежену кількість разів та в’їжджати на будь-який термін.

Окремо у договорі прописано пункт щодо українського посвідчення водія. Тепер воно визнається і українцям не потрібно буде змінювати права або складати додаткові іспити (раніше в деяких країнах діяли обмеження та з українськими правами можна було їздити лише 6 місяців).

До 24 лютого в Україні основний відсоток зовнішньої торгівлі припадав на морські порти (майже 75%). Оскільки зараз порти заблоковані, основний потік зовнішньої торгівлі здійснюється через автотранспортне сполучення.

Серед двох найголовніших змін експерти констатують збільшення експорту аграрної продукції автотранспортом та збільшення імпорту палива за допомогою бензовозів.

При цьому в умовах воєнних дій скасування дозволів має дуже серйозне значення, оскільки багато європейських перевізників відмовляються їхати в Україну з посиланням на ризики. З цієї причини вітчизняним перевізникам доводиться закривати логістичні діри, що утворилися.

На жаль, скасування дозволів з боку ЄС це лише пів справи у питанні транспортних перевезень Україна-ЄС. Сьогодні фури змушені довго стояти на кордоні через паперовий документообіг. Так, іноді близько двох діб витрачається тільки на те, щоб оформити потрібні папери. З 1 липня ця ситуація має трохи вирішитись шляхом введення електронних накладних.

Наступний крок у спрощенні автоперевезень між Україною та ЄС – це приєднання до міжнародної системи обміну митною інформацією NCTS, що дозволить фурам перетинати кордон за дві-три хвилини.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти