Запобіжник в авто: де його знайти та як замінити

Запобіжники призначені для захисту електричної проводки у вашому автомобілі від «перегорання» в разі надлишкового струму або короткого замикання в електричній системі. Технічно запобіжник захищає електричну систему, від’єднуючи електричний ланцюг, якщо десь у ньому є небезпечний рівень струму. А коли запобіжник перегорів, його легко відстежити та замінити, відновивши струм у системі.

Коли запобіжник перегорає, це означає, що десь всередині вашого автомобіля сталося коротке замикання. Це може статися через несправність основного пристрою, наприклад несправний перемикач або несправні дроти, причиною також може бути будь-яка механічна несправність двигуна чи електричного компонента.

Щоб перевірити запобіжник, вам потрібно буде знайти блок запобіжників, визначити правильний запобіжник для системи, яка перестала працювати, і перевірити, чи є запобіжник несправним.

Блоки запобіжників у транспортних засобах зазвичай розташовані під колонкою керма (в більш старих авто) або в моторному відсіку (актуально для сучасних автомобілів). Але насправді це залежить від автомобіля та типу автомобільних запобіжників, у яких розміщено блок. Незалежно від того, чи є ваш автомобіль великою вантажівкою, наприклад Chevrolet Silverado, легким Kia ceed або невеликим позашляховиком, у вас повинен бути відносно легкий доступ до коробки.

Крок 1. Знайдіть блок запобіжників вашого автомобіля.

Блоки запобіжників для автомобілів зазвичай розташовані під колонкою керма водія, але також можуть бути десь під капотом. у багажнику або під заднім сидінням. Ви можете перевірити посібник користувача свого автомобіля, щоб визначити точне місцезнаходження.

Крок 2. Прочитайте інструкцію із заміни запобіжників.

На внутрішній стороні коробки запобіжників зазвичай є схема, яка вказує, для чого використовується кожен запобіжник у коробці, і вказує номінальну силу струму кожного запобіжника. Це також доступно в посібнику користувача. Якщо нічого не допомагає, Google стане вашим другом.

Крок 3. Знайдіть запобіжник, який перегорів.

Знайдіть запобіжник, який, на вашу думку, перегорів, і подивіться на чорну пляму опіку або зламану нитку, яка вказує на те, що запобіжник перегорів. Ви також можете використовувати мультиметр або контрольну лампу, щоб визначити несправний запобіжник, не виймаючи його.

Крок 4: Вийміть перегорілий запобіжник.

Тепер, коли ви знаєте, який запобіжник, ймовірно, перегорів, обережно вийміть або відкрутіть запобіжник із коробки — для цього вам можуть знадобитися плоскогубці або пінцет.

Крок 5. Вставте новий запобіжник.

Якщо ви правильно виконали кожен крок, ви знатимете, як перевірити номінальну силу струму запобіжника. Переконайтеся, що сила струму нового запобіжника така ж, як і запобіжник, який ви замінюєте. У деяких випадках у клемній коробці вже зберігаються запасні запобіжники.

Крок 6. Перевірте заміну запобіжника.

Заведіть автомобіль, щоб перевірити, чи спрацювала заміна запобіжника. Якщо основна проблема не зникає або якщо запобіжник знову перегорає, можливо, у вашому автомобілі є серйозніша проблема, і вам доведеться відвезти його до професіонала.

Сучасні транспортні засоби зазвичай мають сорок або більше запобіжників, згрупованих в одному або кількох місцях. Можливо, вам доведеться перевірити посібник користувача, щоб дізнатися точне розташування блоків запобіжників. У деяких автомобілях може бути більше двох ящиків. Блок запобіжників, у якому містяться всі запобіжники автомобіля, зазвичай знаходиться під кермом у нижній частині панелі приладів. Більшість стандартних транспортних засобів сьогодні мають два ящики, один у салоні, а інший розташований під капотом у моторному відсіку.

Вам потрібно буде визначити, які конкретні типи запобіжників використовуються у вашому автомобілі, звернувшись до посібника користувача вашого автомобіля або інформаційної наклейки, яка зазвичай знаходиться в коробці запобіжників автомобіля. Якщо ви не впевнені, вам може допомогти професіонал дилерського центру. Однак не варто недооцінювати корисність онлайн-форумів ентузіастів – це скарбниця для тих, хто хоче зробити це самостійно.

Варто зазначити, що жоден діагностичний інструмент чи сканер коду не зможе ідентифікувати, чи перегорів запобіжник, але він може направити вас у правильному напрямку, вказавши на несправність в певному електричному ланцюгу.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти