Власникам “євроблях” почали виписувати величезні штрафи: незважаючи на дозвіл митниці

У пресслужбі Державної митної служби повідомили про “автоматичне” зупинення/продовження строків тимчасового ввезення ТЗ, терміни зворотного вивезення яких припадають на період після початку повномасштабної війни – після 24 лютого.

Разом з цим у законі передбачено індивідуальний порядок погодження зупинення строку за допомогою подання відповідної заяви до митних органів, у якій мають бути конкретні індивідуальні підстави, після чого відбувається погодження.

Варто зауважити, що суди не в кожному випадку визнають війну обставиною непереборної сили, тому з’ясовують індивідуальні особливості кожної ситуації. Наприклад, у регіонах, у яких не відбуваються бойові дії, суди та митниці не зупиняють роботу, а пункти перетину кордону дають змогу без проблем вивезти авто, тому індивідуальні ситуації не можуть пояснюватися загальними обставинами, тобто війною.

Приклад із життя: 16 квітня 2021 року громадянин ввіз авто в Україну в митному режимі “Тимчасове ввезення до 1 року”, тобто вивезти його він мав 16 квітня 2022 року під час війни. Ця людина дізналася, що ДМСУ “не буде штрафувати”, тому й не подала заяву з обґрунтуванням причин неможливості вивезти авто. Зате громадянин захотів заробити грошей та організував перевезення через кордон інших авто під час “нульового” розмитнення.

І вже 26 травня під час перетину кордону на митниці громадянина попросили пояснити, чому він не вивіз свій автомобіль, який пригнав в Україну ще 16 квітня минулого року. У відповідь громадянин показав повідомлення від ДМСУ, але митник його проігнорував та склав протокол про порушення митних правил за несвоєчасне вивезення авто на іноземній реєстрації (прострочення склало 40 днів).

Крім того, під час розгляду справи суд не визнав офіційне повідомлення митниці вагомим агрументом, тому автомобіль громадянина конфіскували через вчинення вищезазначенного правопорушення.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти