Водіям розповіли, як правильно самостійно мити авто: погрози від щітки та переваги безконтактного миття

В митті автомобіля влітку начебто нічого складного немає. Взяв шланг або відро, шампунь, щітку… Але навіть у цих простих пунктах вже приховані небезпеки для лакофарбового покриття (ЛФП) кузова автомобіля у вигляді мікроподряпин.

Один з найголовніших пунктів — спеціальний автомобільний шампунь. На перший погляд здається, що можна використовувати звичайний шампунь, мило, порошок. Але це лише на перший погляд. Інколи вони лишають сліди на кузові після висихання. Або, наприклад, можуть не впоратись зі специфічними забрудненнями (маслянисті плями, рештки комах тощо). Тому краще використовувати спеціальний шампунь, призначений саме для миття ЛФП кузова автомобіля. Тим більш, часто такі шампуні мають додаткові компоненти.

Ще не обійтися без різноманітних щіток та мочалок для миття автомобіля. Головна відмінність від аналогічного звичайного побутового приладдя — збільшені розміри та наявність довгої ручки, що дозволяє, наприклад, вимити дах автомобіля по всій його площі. Крім того, бувають і специфічні аксесуари. Наприклад, серветка з мікрофібри, яка допомагає швидко прибрати вологу та уникнути залишкових розводів при витиранні кузова. Або спеціальні аплікатори для нанесення полірувальної пасти на кузов. Інколи навіть бувають готові набори.

Ризик від такого класичного методу миття автомобіля полягає в тому, що кузов доводиться терти мочалками та щітками, а це призводить до утворення мікроподряпин на поверхні ЛФП через присутні залишки бруду на кузові. Спочатку такі мікроподряпини ледь помітні, проте згодом вони проступають все більш явно. Це особливо помітно на темних кольорах кузова: лакофарбове покриття наче вкривається павутиною. Якщо бажаєте вирішити це питання, то використовуйте метод безконтактної мийки.

Безконтактна мийка кузова: переваги для автомобіля і не тільки

Безконтактною мийкою називають процес, коли немає тертя мочалкою та/або ганчіркою по кузову автомобіля (тобто немає контакту). І в цьому допоможе мінімийка високого тиску. Насправді в будь-якому випадку мочалки або ганчірки не уникнути. Навіть за умови постійного миття автомобіля мінімийкою через певний проміжок часу на кузові накопичиться шар бруду, що вимагатиме як-то кажуть «промочалити» автомобіль. Тобто промити його мочалками та щітками.

Але, по-перше, з використанням мінімийки високого тиску такі проміжки часу будуть значно збільшені. Використовувати мочалку або щітки доведеться на кожній 5–10 мийці. Тобто радикально знизиться частота використання щіток та мочалок — отже, радикально скоротиться процес тертя ними по кузову.

По-друге, мінімийка зазвичай має декілька насадок в комплекті (або їх можна докупити окремо), що дозволяє легше впоратись з забрудненням на кузові автомобіля.

А по-третє, забруднення може бути не тільки на автомобілі: мінімийка з відповідними насадками дозволить підтримувати чистоту подвір’я, промивати фасад будинку чи паркан тощо. Тобто це загальне знаряддя для підтримки чистоти.

Зверніть увагу на поліроль для ЛФП та автопилосос

Якщо бажаєте досягти максимального враження гарним станом кузова автомобіля, то обов’язково знадобиться полірування ЛФП кузова. Це процес нанесення додаткового захисного верхнього шару воску, що дозволяє «загладити» та приховати мікроподряпини, повернути блиск кузова, навіть дещо відновити насиченість кольорів кузова, якщо використовувати спеціальні кольорові поліролі. Також полірування забезпечує кращий захист від дощу (вода швидше та легше стікає з кузова), полегшує прибирання заледеніння тощо. При цьому гарне полірування тримається на кузові 3–6 місяців. Тобто достатньо полірувати автомобіль декілька разів на рік. Крім того, радимо звернути уваги не тільки на зовнішній вигляд, але й на салон автомобіля. Прибрати всередині допоможе автомобільний пилосос.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти