Їздимо на “механіці”: як переключати передачі

Недаремно автомобільні інженери винайшли такий складний і недешевий агрегат, як автоматична коробка передач. Адже найбільше проблем у малодосвідчених водіїв викликає перемикання передач у механічній (ручній) трансмісії, повідомляють в Авто24.

Але для плавного перемикання передач “на механіці” треба забезпечити дві речі:

– Не кидати педаль зчеплення різко. Іноді це допустимо, але зараз не про це.

– Узгоджувати оберти двигуна і валів трансмісії. Це найскладніший момент, який можна довго описувати словами. Найпростіше рішення – отримати правильні навички під час практичних занять. Якщо коротко, після перемикання передачі (хоч “вгору”, хоч “вниз”) двигун має опинитися на обертах свого оптимального діапазону – зазвичай близько 2000 – 3500 об/хв. Під такий результат треба підганяти оберти мотора в процесі відпускання педалі зчеплення та швидкість процесу її відпускання.

Лайфхаки для початківця

Плутанина з педалями при перемиканні передач або рушанні з місця трапляється і в досвідчених водіїв – всі ми люди, всі помиляємося. Але відмінність бувалого драйвера у тому, що він машинально, не замислюючись, зробить ті чи інші маніпуляції, щоб миттєво виправити ситуацію.

Якщо при невдалому перемиканні передач машина засмикалася, найпростіший спосіб негайно припинити це явище – натиснути зчеплення. Двигун зі своїми обертами залишиться сам по собі, трансмісія зі своїми – сама по собі. Поки зчеплення натиснуте, зрозумійте, у чому була ваша помилка і повторить спробу з’єднати двигун з колесами.

Якщо на ходу двигун внаслідок невдалого поводження з педалями заглух, можна швидко завести його, не переносячи руку на замок запалювання або на кнопку “Старт”. Плавно відпустіть зчеплення при увімкненій передачі – мотор має завестися. Але відразу після цього будьте готові витиснути зчеплення знову – адже машина може знову засмикатись (через невідповідність передачі швидкості руху).

Якщо під час руху ви розгубилися і не можете швидко второпати, яку передачу вам вмикати, обирайте нижчу з можливих варіантів. На ній менше ймовірність, що машина засмикається або заглухне – додайте лише більше газу при відпусканні педалі зчеплення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти