Механіка чи електроніка: що краще захищає авто від крадіжки

Професійні автокрадії можуть відчинити та вкрасти машину з будь-якою охоронною системою. Питання у тому, чи виправданим буде ризик для них, повідомляють в Авто24.

Електронні охоронні системи

Це кілька електронних схем, які після постановки в режим охорони відслідковують несанкціоновані відкриття дверей, спроби запуску двигуна, переміщення автомобіля. При спробі зловмисника заподіяти машині щось недобре сигналізація здіймає тривогу в той чи інший спосіб та блокує роботу двигуна, причому у кілька способів.

Вмикається і вимикається режим охорони простим натискуванням кнопки. Власник при цьому може перебувати на відстані від машини, навіть в іншій країні. А повідомлення про зазіхання на його рухому власність він отримує або на брелок, або на смартфон. Найдорожчі системи можуть навіть зателефонувати диспетчеру, щоб той викликав на місце наряд поліції.

Механічні протиугінні засоби

“Механіка” блокує переміщення тих чи інших органів керування автомобілем – і через це крадій не може привести машину у рух та поїхати на ній.

В першу чергу це блокувальник важеля (селектора) коробки передач, який намертво фіксується у положенні задньої передачі або “паркування”. Його часто називають “мультилок” (від Mul-T-lock – бренду однієї з найвідоміших систем секреток). Другий за популярністю, певно, блокатор керма. Це теж може бути замок на рульову колонку або так звана “кочерга”, яка не дає повернути “баранку”, впираючись у торпедо або лобове скло. Нарешті, є пристрої, які в той чи інший спосіб перешкоджають натискування педалей – в першу чергу зчеплення, але можливі варіанти.

До загальних недоліків механічних засобів відноситься певна складність їхнього використання для водія. Адже для цього потрібно виконати кілька послідовних дій: встановити пристрій, замкнути його на ключ, витягнути ключ. Розблокування зазвичай відбувається за тією ж схемою, але у зворотному порядку. Причому для маніпуляцій з блокувальниками селектора трансмісії та педалей водієві доводиться ще й виконувати певні акробатичні дії. Винятки бувають, але лише “в один бік” – наприклад, лише на активацію пристрою.

Так само як і електронну охоронну систему, злочинець може зламати механічний пристрій – причому в буквальному розумінні. Але для цього потрібен силовий слюсарний інструмент – громіздкий і помітний стороннім спостерігачам. До того ж робота з таким обладнанням приваблює увагу більше, аніж маніпуляції з кнопками код-грабера при втручанні в роботу електронної “сигналки”.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти