Як виглядала перша українська маршрутка

Мало хто з нинішніх автомобілістів знає про дуже незвичайний автомобіль українського виробництва часів СРСР. Йдеться про мікроавтобус “Старт”, який встиг навіть знятися у знаменитій комедії “Кавказька бранка”. За весь час виробництва цей мікроавтобус випускався аж у трьох різних місцях — Сєвєродонецьку, Луганську та Коростені.

Мікроавтобус “Старт” бере свій початок зі Свердонецької авторемонтної бази, де його створили у 1963 році. Автором дизайну цього незвичайного транспортного засобу став Юрій Андрос. Основою для української “маршрутки” стало шасі від ГАЗ-21. Також у “Волги” взяли двигун на 75 л. с. Справді, передовим рішенням для цього мікроавтобуса був кузов виготовлений із пластику, який на той момент був інноваційним матеріалом.

Під час випробувань виявилося, що пластиковий кузов є міцним і може без проблем витримати падіння з висоти 12 метрів. Перший зібраний автобус “Старт” вирушив в автопробіг на 1000 кілометрів. Пізніше мікроавтобус також виставляли на виставці досягнень народного господарства, а згодом ним цікавився сам Микита Хрущов.

На жаль, масовим цей малюк так і не став, адже на заводі ГАЗ постачали шасі для його виготовлення дуже неохоче. Здебільшого ці мікроавтобуси робилися на замовлення організацій та підприємств. Ситуація із запчастинами була сумною, тому іноді доводилося брати запчастини зі старих машин.

Через якийсь час виробництво цих автобусів на 12 осіб налагодили на Луганському автоскладальному заводі, а пізніше 1967 року виробництво перенесли до Коростеня, що на Житомирщині. За даними з відкритих джерел, до 1970 року було зібрано приблизно 150-200 подібних автобусів. Враховуючи таку маленьку чисельність, сьогодні знайти один із таких – це справжній успіх.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти