Назвали найнебезпечніші помилки водіїв за кермом сучасних автомобілів

При створенні сучасних авто виробники намагаються їх робити максимально автономними. Попри те, що з одного боку такі опції повинні полегшити життя водієві, насправді вони роблять керування навпаки менш безпечним. Вся річ у тім, що більшість водіїв використовуючи технології допомоги при керуванні покладається на них занадто сильно.

До незвичайних висновків дійшли у Страховому інституті безпеки дорожнього руху (IIHS).

Чим частіше водії використовують різноманітні опції допомоги при керуванні автомобілем, тим більше вони вірять у те, що їхні автомобілі є практично повністю автономними. Це призводить до того, що водії частіше пишуть, їдять, відповідають на текстові повідомлення та іншими способами відволікаються від дороги.

У ході дослідження Страхового інституту було опитано близько 600 водіїв, які використовували три різні види часткової автоматизації. Так, 53% користувачів Super Cruise, 42% користувачів автопілота та 12% користувачів ProPILOT Assist зізналися, що використовують свої транспортні засоби таким чином, якби вони були повністю автономними.

Зазначимо, що коли йдеться про часткову автоматизацію, то мають на увазі, як правило, дві системи – круїз-контроль та систему утримання у смузі. Водночас у Страховому інституті наголошують, що жодна з цих систем не може хоч скількись замінити водія за кермом.

“Жодна з існуючих систем не призначена для заміни водія-людини або забезпечення безпеки руху під час виконання інших дій, які відштовхують його увагу від дороги. Випробування на треку та реальні аварії дають переконливі докази, що сучасні системи часткової автоматизації важко розпізнають і реагують більшість розповсюджених дорожніх ситуацій і характеристики дороги”.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти