Автомобільний каталізатор: у чому на його рахунок помиляється більшість водіїв

Практика показує, що більшість автомобілістів мають досить невиразне уявлення про роботу каталізатора. Важко знайти громадянина, який би жодного разу не чув про те, що в даному пристрої у великій кількості містяться дорогоцінні метали. А враховуючи, що каталізатори згодом псуються, багато хто робить неправильний висновок: нібито дорогоцінні метали у пристосуванні витрачаються на нейтралізацію небезпечних газів. Насправді, це не так.

Повна та правильна назва автомобільного каталізатора – «каталітичний нейтралізатор». Також зустрічається варіант «каталітичний конвертер». Кожна з розгорнутих назв краще відбиває суть і принцип роботи даного пристрою. Отже, зовні каталізатор схожий на автомобільний глушник: має такий же круглий металевий корпус, з якого стирчать дві металеві труби. Усередині каталізатор покритий термоізоляційним шаром, а решту простору заповнюють дрібні стільники. Власне, на них і нанесений тонкий шар із вмістом дорогоцінного металу. Найчастіше це платина, змішана з паладієм. Втім, останнім часом від платини у цій «родині» дедалі частіше відмовляються на користь дешевшого золота.

Щодо напилення із платини/золота з паладієм існує стійкий міф. Нібито цей шар поступово витрачається в результаті контакту з вихлопними газами та участі у хімічній реакції. Насправді, це не зовсім так. Сплав дорогоцінного металу сам по собі до хімічної реакції не вступає, а лише провокує її, «підштовхуючи» до неї інші молекули, виступаючи таким чином каталізатором. Власне, саме з цієї причини пристрій так і називається – каталітичний нейтралізатор.

Як це працює на практиці? Автомобільне паливо та повітря надходить у циліндри двигуна. У повітрі міститься приблизно 30% кисню і 70% азоту (крім інших дрібніших домішок). Паливо згоряє, внаслідок чого утворюються насамперед вода та вуглекислий газ. У ході згоряння утворюються й інші речовини, у тому числі оксиди азоту та чадний газ. Саме вони становлять найбільшу небезпеку, оскільки є отруйними. Далі газ залишає двигун через вихлопну систему, проходячи через каталітичний нейтралізатор.

Рухаючись через стільники каталізатора, покриті платиною гази і пари, що утворилися в результаті згоряння палива, вступають ще в одну хімічну реакцію, в результаті якої оксиди азоту розпадаються на кисень і азот. Кисень при цьому в результаті реакції приєднується до чадного газу, перетворюючи його таким чином на вуглекислий.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти