У мережі показали унікальні і маловідомі авто українського виробництва ЗАЗ

У свій час Запорізький автозавод розробив кілька цікавих та інноваційних автомобілів, багато з яких так і не були випущені серійно.

Серед прототипів, створених на заводі, були позашляховики і навіть спортивні автомобілі. Видання “Твоя МАШИНА” склало підбірку найцікавіших моделей, які були розроблені.

Одним із них є елегантний Запорожець-купе, відомий як “Спорт-900”. Цей автомобіль був побудований на базі ЗАЗ-965 і нагадував Volkswagen Karmann-Ghia. Хоча було заплановано випускати модель серійно, вдалося випустити лише п’ять автомобілів.

ЗАЗ “Спорт-900”

Запорізький автозавод також розробив сімейство позашляховиків ЗАЗ-970, яке включало армійський позашляховик, пікап, мінівен і фургон. Ці автомобілі були готові до виробництва, але в останній момент плани змінилися, і їх не було випущено серійно.

ЗАЗ-970 (1962)
ЗАЗ-970Б (1962)
ЗАЗ-970Г (1962)

Вже у 1973 році на Запорізькому автозаводі з’явився електрокар ЗАЗ. Цей електромобіль, з потужністю двигуна 4 кВт, міг розвивати швидкість до 60 км/год, а запасу заряду батарей вистачало на 100 км пробігу.

Також була розроблена прототипна модель Таврії, яка схожа на перші Honda Civic і Ford Fiesta. Розробка Таврії почалася ще у 1970 році, і остаточний проект був готовий до початку 80-х років. Однак модель не була випущена в серію до тих пір, поки не з’явився готовий ВАЗ-2108.

До ралі-рейду Париж-Дакар планувалася ралійна версія Таврії під назвою НАМИ-0290. Цей хетчбек був повнопривідним і мав середньомоторну конфігурацію. Загальна потужність двигуна становила 180 к.с., що дозволяло досягти швидкості 210 км/год.

У 1990 році запропонували розширити модельний ряд ЗАЗ-1102 сімейним універсалом. Але сімейна версія не була випущена в серію.

Лише два екземпляри кабріолета Таврії були випущені з м’яким складним дахом. Цікаво, що один з цих кабріолетів ЗАЗ (або ландоле, як його називали на заводі) нещодавно несподівано з’явився в Європі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти