Який двигун краще: атмосферний чи турбований

Експерти автомобільної галузі розглядають проблему вибору між атмосферними та турбованими двигунами і намагаються з’ясувати, який з них кращий.

Однак, що стосується складності конструкції, деякі сучасні атмосферні двигуни не поступаються своїм турбованим аналогам. Вони мають змінювані впускні тракти, безпосереднє упорскування, можливість регулювання фаз газорозподілу та полегшені деталі КШМ. Ці технології зустрічаються як у двигунах з турбонаддувом, так і у двигунах без нього. Основною відмінністю залишається саме наявність або відсутність наддуву.

Наскільки ж надійні турбомотори?

Прикладом ненадійних можуть бути ранні версії турбодвигунів VW, які були випущені у попередньому десятилітті. Однак, з того часу їх надійність значно покращилася. Так само відбулося з турбомотором EcoBoost від Ford. Але слід зазначити, що ресурс старих атмосферних двигунів 90-х років незрівнянно нижчий у порівнянні з сучасними турбованими двигунами. Однак, надійність сучасних турбоагрегатів значно підвищилася порівняно з першими версіями.

Розгін та динаміка

Відповідаючи на питання про розгін і динаміку руху автомобілів з турбованими та атмосферними двигунами, експерти підкреслюють, що в умовах рівних умов автомобіль з турбонаддувом завжди має кращу швидкість розгону. Це підтверджується власниками автомобілів, які вже здійснювали такі експерименти.

Недоліки турбодвигунів

Однак, турбомотори мають свої недоліки, такі як підвищена витрата масла та низька тепловіддача. Перша проблема обумовлена конструкційними особливостями двигунів, а другу можна легко вирішити, використовуючи електронагрівачі або вбудований в головку блоку циліндрів випускний колектор.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти