Назвали 5 наївних міфів про ГБО, в які не варто вірити

Деякі автовласники мають помилкові уявлення про перехід на газове паливо для своїх автомобілів, думаючи, що після цього їм не потрібно буде заправлятися бензином. Але це далеко не так. Експерти автомобільної галузі розглянули п’ять неправдивих міфів, що стосуються газобалонного обладнання (ГБО) автомобілів.

Перший міф полягає в твердженні, що робота на газі збільшує ресурс двигуна. В цьому висновку є певна доля правди, адже для поршневої групи двигуна використання газу є більш ефективним, але для випускних клапанів ситуація змінюється. Тим не менше, для тривалої безвідказної роботи двигуна необхідне професійне налаштування газового обладнання та його регулярне технічне обслуговування. Двигуни з гідрокомпенсаторами клапанів працюють найефективніше на газу. В разі відсутності гідрокомпенсаторів потрібно проводити регулювання клапанів частіше, ніж зазначено у регламенті.

Другий міф стверджує, що 60-літровий газовий балон дозволяє проїхати далі, ніж 60-літровий бензобак. Однак це далеко від правди, оскільки витрата газу в літрах значно вища, ніж витрата бензину. Крім того, з метою безпеки газовий балон заповнюється на 15% менше від свого обсягу.

Третій міф стверджує, що будь-який автомобіль можна переключити на газ. Проте існує кілька причин, чому встановлення газобалонного обладнання може бути складним, невигідним або навіть неможливим:

– Недостатньо місця для розташування балона на компактних автомобілях, адже витрата палива в таких автомобілях вже й так невелика, тому економія на заправках буде мізерною.

– Для запуску дизельного двигуна все одно потрібен певний обсяг дизельного палива, тому вигода від економії палива стає незначною. Крім того, встановлення ГБО на автомобілі з дизельним двигуном пов’язане з додатковими технічними складностями.

– Автомобілям з газовим обладнанням заборонено заїжджати на підземні паркінги.

– Універсали, кросовери, хетчбеки та позашляховики втратять багато корисного простору в багажнику після встановлення ГБО.

– Встановлення газового обладнання на новий автомобіль може призвести до втрати гарантії на двигун, електроустаткування та навіть кузов.

– Для окупності встановлення ГБО потрібно багато часу.

Четвертий міф твердить, що автомобілю з ГБО не потрібен бензин. Сучасне газове обладнання передбачає запуск двигуна та його прогрів до робочої температури з використанням штатного палива. Тому перед переключенням на газ необхідно обчислити, чи буде це вигідним з урахуванням особливостей ваших поїздок.

П’ятий міф говорить, що після встановлення ГБО можна їздити стільки, скільки завгодно. Аналогічно до будь-якого іншого обладнання, газове обладнання вимагає регулярного технічного обслуговування. Ви повинні звертатися до спеціалістів для заміни фільтрів та перевірки регуляцій не рідше, ніж кожні 10 000 кілометрів.

Підводячи підсумок, експерти зазначають, що встановлення газобалонного обладнання може бути вигідним для комерційного транспорту з великими двигунами та високою витратою палива. Крім того, швидкість окупності ГБО залежить від великого пробігу автомобіля.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти