6 фраз, які поставлять на місце патрульного під час зупинки автомобіля

Патрульний повинен помітити, що перед ним досвідчений водій, готовий захищати свої права, повідомляє “Твоя МАШИНА”.

Психологи стверджують, що в кожній людині присутні внутрішні аспекти – Дорослий, Дитина та Батько. Розмова з поліцейським повинна відбуватись на рівні дорослих – з позиції Дорослого з Дорослим. Не дозволяйте інспектору переключатися на позицію Батька і не застосовуйте висловлювання типу: “І куди ж ви так поспішаєте?” або “Ну і як не соромно порушувати, шановний …”. Водій повинен спілкуватися з обережністю, впевненістю, керувати своїми емоціями та використовувати розсудливість. Для цього можна скористатися шістьома простими фразами, які дадуть зрозуміти поліцейському, що він має справу з компетентним водієм, який знає свої права.

1. “Ми тільки на «Ви»”

Звертайтесь до водія на “Ви”, а інспектор може використовувати звертання “ти” лише у випадках, коли бачить, що перед ним значно молодша людина або водій, який проявляє пасивність. У таких ситуаціях ви маєте ввічливо, але рішуче дати зрозуміти, що готові виконувати законні вимоги поліцейського, поважаєте його повноваження, але очікуєте на взаємну повагу.

2. “Я повинен зафіксувати все на камеру”

Патрульним не завжди подобається, коли їхні дії записують на камеру, проте вони не можуть запобігти цьому, якщо діють у межах своїх повноважень. Важливо зазначити, що запис розмови не здійснюється з метою створення скандалу, але є документальним доказом для вас. Якщо ви повідомите про це, ваші дії повинні знайти розуміння.

3. “Зачекайте, я «загуглю» цю статтю ПДР”

Якщо у вас є сумніви щодо вашої провини, немає нічого поганого у вимовленні цієї фрази. Перш ніж щось підписувати, ви маєте ознайомитися з порушенням, яке вам приписують, та його наслідками. За допомогою сучасних засобів зв’язку, таких як смартфон або планшет, ви можете легко зробити це.

4. “Я зараз зателефоную до чергової частини і запрошу сюди відповідального”

Якщо виникають розбіжності, ви можете вимовити цю фразу, проте варто зауважити, що це вже серйозний крок. Не використовуйте це як засіб зловживання. У випадках, коли ви вибрали цей шлях (ситуації можуть бути різні), обов’язково знімайте все, що відбувається на телефон, це буде доказом вашої правоти або можливих зловживань посадової особи.

5. “Давайте оформимо протокол”

Ви можете спокійно запропонувати інспектору оформити протокол, ця фраза говорить про ваше розуміння не лише ваших прав і обов’язків, але й прав і обов’язків іншої сторони. Це вказує на те, що ви не поспішаєте і готові розібратися в суті претензій. В протоколі інспектор зобов’язаний чітко відобразити порушення ПДР і призначити покарання відповідно до статті Адміністративного кодексу.

6. “З порушенням не згоден, потребую захисника”

Це також серйозний крок – заявити, що “я буду писати в протоколі, що з порушенням не згоден, і при розгляді справи потребую захисника”. Це потрібно вказати в протоколі. Ця фраза показує, що ви, використовуючи юридичну термінологію, висловили клопотання про участь захисника. Інспектор зобов’язаний розглянути це клопотання і прийняти відповідне рішення. На практиці це може бути непрактичним, оскільки на дорозі складно знайти захисника, проте на суді ви можете посилатися на порушення процедури оформлення правопорушення і недоступність захисника для громадянина.

Наголошується, що використання цих фраз має бути обгрунтованим і використовуватися у відповідних ситуаціях. Важливо дотримуватися здорового глузду, вести розмову спокійно і впевнено, контролювати емоції та висловлювати свої права з повагою до посадової особи.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти