Для чого досвідчені автомобілісти на літо змінюють кришку радіатора

Більшість водіїв вважають, що кришка радіатора служить лише для утримання антифризу в системі охолодження двигуна. Але насправді її роль набагато важливіша.

Кришка радіатора контролює тиск у системі охолодження. Вона оснащена двома клапанами, які відповідають за регулювання тиску. Один з них розслідує тиск всередині системи і, якщо він перевищує допустимі межі, відкривається, випускаючи надлишковий тиск.

Другий клапан активується під час охолодження двигуна. При зупинці двигуна і зниженні температури антифризу в системі охолодження знижується і тиск. Це може призвести до деформації патрубків та пошкодження ущільнень. Щоб запобігти цьому, клапан впускає повітря в систему охолодження в потрібний момент. Іноді ці два клапани об’єднуються в одну конструкцію.

Влітку двигун автомобіля працює в навантажених умовах, що знижує ефективність охолодження. Це створює ризик перегріву.

Це явище небезпечне, оскільки може призвести до тріщини в слабкому місці одного з патрубків антифризу або ще гірше – пошкодження прокладки головки блоку циліндрів. У цьому випадку антифриз потрапляє в камеру згоряння, а вихлопні гази – в систему охолодження. Це призводить до необхідності серйозного ремонту двигуна.

Досвідчені водії змінюють кришку радіатора на літо, щоб уникнути такого сценарію. Ця маніпуляція допомагає уникнути критичних значень тиску в системі охолодження двигуна і запобігає ситуаціям, які можуть призвести до капітального ремонту силового агрегата.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти