Що робити водіям у разі безпричинної зупинки поліцією: відповідь юриста

Водії часто стикаються із ситуаціями, коли їх зупиняють представники поліції. Закони регулюють правила таких зупинок, і водіям слід знати свої права та обов’язки у цих ситуаціях. Юристи «Дорожнього адвоката» розповіли ключові нюанси у цій ситуації.

Підстави для зупинки:
Відповідно до закону “Про національну поліцію”, існує чіткий та вичерпний перелік підстав для зупинки транспортних засобів. Здебільшого йдеться про порушення правил дорожнього руху чи виявлення явних ознак технічної несправності автомобіля.

Дії поліцейського під час зупинки:
При зупинці автомобіля поліцейський, відповідно до вимог закону, зобов’язаний представитися, назвати своє прізвище, посаду та спеціальне звання. Також він має пред’явити своє службове посвідчення на вимогу водія. Юристи наголошують, що патрульний в обов’язковому порядку інформує водія про конкретну причину зупинки із докладним описом підстави.

Водій має право безперешкодно продовжити рух, якщо у інспектора, що його зупинив, немає жодної причини для зупинки із зазначеного в Законі вичерпного переліку. У такій ситуації юристи рекомендують про всяк випадок запитати у поліцейського дозволу продовжити рух.

Якщо він наполягає на тому, щоб ви залишалися на місці без законних на те причин та підстав, можна звернутися за номером 102 із повідомленням до чергового про неправомірні дії інспектора. Як правило, це має потрібний ефект та патрульні відпускають водіїв.

Якщо ж це не допоможе, слід дочекатися прибуття на місце ще одного екіпажу, який повинен зафіксувати факт порушення з боку колеги. У разі небажання цього робити, водій має право оскаржити дії поліцейських у прокуратурі, ДБР чи у департаменті внутрішньої безпеки МВС. Також можна залишити скаргу на відомчій «гарячій лінії» за єдиним номером 1536. Факт порушення краще зафіксувати на камеру.

Юристи також рекомендують по можливості не йти на конфлікт із правоохоронцями, демонструвати спокій та ввічливість у спілкуванні з ними. Незважаючи на можливі порушення, агресивна поведінка може погіршити ситуацію.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти