Скільки часу водіям не можна сідати за кермо після застілля і як швидше протверезіти

Управління автомобілем у нетверезому стані є небезпечним для всіх учасників дорожнього руху. Швидкість вивітрювання алкоголю залежить від багатьох факторів, включаючи масу тіла, стать, стан здоров’я та міцність напою, стверджують наркологи.

Середня швидкість розщеплення алкоголю становить приблизно 10 г чистого етанолу на годину. Наприклад, 100 г горілки можуть вивітритися з організму людини вагою 60 кг за шість годин, у той час як у людини вагою 100 кг це займе близько трьох з половиною годин. Наприклад, щоб вивітрилася кухоль пива (500 г), у середньому потрібно як мінімум 2,5 години, а після пляшки горілки (0,5 л) – не раніше ніж через 22 години. Керувати автомобілем можна лише після повного виведення алкоголю з організму.

Для прискорення процесу виведення алкоголю з організму є деякі методи:

– Прийняття активованого вугілля або ентеросорбентів до вживання алкоголю допомагає “увібрати” частину алкоголю, запобігаючи його повному потраплянню в кров.

– Вживання великої кількості води під час та після прийому алкоголю допоможе зменшити концентрацію етанолу в крові та сприяє його природному виведенню.

– Уникнення важкої, жирної та смаженої їжі після вживання спиртних напоїв, оскільки вона уповільнює процес розпаду алкоголю печінкою.

– Споживання продуктів, багатих на вітамін С (наприклад, квашена капуста, цитрусові), які можуть сприяти прискоренню метаболізму алкоголю.

Ці методи можуть допомогти прискорити процес переробки алкоголю, але важливо пам’ятати, що єдиний безпечний варіант – це дати організму достатньо часу для повного виведення алкоголю перед керуванням.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти