Юристи розповіли водіям, коли патрульний може замінити штраф на попередження

Найчастіше водіям доводиться стикатися зі штрафами за дрібні порушення, які, здавалося б, не становлять серйозної небезпеки або не можуть спричинити негативних наслідків. Як визначити, коли такі порушення вважаються малозначними та як водієві скористатися правом на усне зауваження? Юристи «Дорожнього адвоката» дали відповідь на це запитання.

Незначними порушеннями можуть бути різні дії, які, за своєю природою, не становлять серйозної небезпеки чи ризику. Прикладами таких порушень можуть служити рух у крайній лівій смузі при вільній правій смузі, незначне перевищення стоп-лінії перед світлофором, а також відсутність паперового полісу за наявності фактичної страховки, підтвердженої базою МТСБУ.

Відповідно до законодавства, адміністративні правопорушення поділяються на категорії, серед яких виділяються незначні порушення. Такі порушення, не становлячи серйозної загрози, можуть розглядатися інспектором з позиції усного зауваження замість призначення штрафу.

Хоча законодавство не містить явного визначення малозначних порушень, воно надає інспектору право звільнити порушника від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням (згідно зі статтею 22 КУпАП).

При скоєнні незначного порушення водію варто вимагати розгляду питання про усне зауваження. Інспектор, оцінивши всі обставини, має право ухвалити рішення про винесення усного зауваження, звільняючи водія від адміністративних наслідків.

Таким чином, у разі зіткнення з малозначним порушенням водії мають право вимагати усного зауваження. Отримавши усне зауваження, водій не притягується до адміністративної відповідальності, що зберігає його репутацію водія з бездоганним стажем та забезпечує збереження коштів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти