Скільки пального “з’їдає” автомобіль під час прогріву двигуна: результати експерименту

Водії, зазвичай, прагнуть економити пальне, коли прогрівають двигун взимку або стоять в заторах, частіше обмежуючи його роботу на холостих обертах.

Портал avtomir провів практичний експеримент на автомобілях Kia Rio з двигуном G4FC (Євро-5) та Nissan X-Trail з двигуном QR25 DE (Євро-4), встановивши, скільки пального фактично вживає двигун “на холостих” обертах.

При температурі мінус 15°C витрата бензину для двигуна з екологічним класом Євро-4 спочатку становила 2,5 літра на годину під час прогріву. Коли охолоджена рідина нагрілася до 40 градусів, витрата трохи зменшилася і становила трохи більше 1 літра на годину.

Двигун Євро-5 спалював до 4 літрів на годину на початку прогріву для швидкого нагрівання каталізатора, але потім витрати стали приблизно такими ж, як і у його “колеги”.

Загалом, за час прогріву двигуни витратили приблизно 0,6 літра пального.

У режимі холостого ходу припаркований автомобіль з працюючим двигуном автівок вживав близько однакову кількість пального – від 0,8 до 0,9 літра на годину.

Витрата пального у двигунів з великим об’ємом при прогріві та на холостому ходу буде вищою, але у найсучасніших турбомоторів миттєва витрата пального буде трохи меншою. Проте їм знадобиться більше часу, щоб нагрітися до мінімальної робочої температури (до 40°C). Після такого періоду рекомендується виїхати на швидкісну трасу та “прогнати” двигун на підвищених обертах, щоб зпалити нагар і відкладення, які утворилися під час простою.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти