Який штраф чекає на водія за керування транспортом в нетверезому стані

В минулому році в Україні посилили відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, що може призвести до серйозних наслідків для порушників, включаючи втрату авто та прав на довгий термін.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, Стаття 130 прописує, які дії водіїв є недопустимими під час керування автотранспортом.

Ця стаття обмежує:

– Керування транспортними засобами у стані наркотичного чи іншого сп’яніння;

– Керування транспортними засобами під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

– Передачу керування транспортним засобом особі, яка перебуває у стані сп’яніння або під впливом таких лікарських препаратів;

– Відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

За порушення цих правил передбачені наступні штрафи:

– За керування транспортним засобом у стані сп’яніння або відмову від проходження огляду на стан сп’яніння передбачено штраф у розмірі 17 000 гривень і позбавлення права керування на 1 рік.

– За повторне протягом року керування в стані сп’яніння передбачено штраф у розмірі 34 000 гривень і позбавлення права керування на 3 роки, а також оплатне вилучення транспортного засобу.

– За третє та наступні протягом року керування в стані сп’яніння передбачено штраф у розмірі 51 000 гривень, позбавлення права керування на 10 років та конфіскацію транспортного засобу.

– За вживання алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, лікарських препаратів після ДТП передбачено штраф у розмірі 34 000 гривень або адміністративний арешт на 15 діб і позбавлення права керування на 3 роки.

Ці штрафні санкції спрямовані на підвищення рівня безпеки на дорогах та зменшення кількості аварій, спричинених нетверезими водіями.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти