ДТП за кордоном: адвокат пояснив, як діяти українським водіям

Кожна країна може мати свої власні правила і процедури щодо регулювання дорожньо-транспортних пригод. Тому перед від’їздом варто ще раз ознайомитися з правилами дорожнього руху та процедурами повідомлення про ДТП у країні, де ви збираєтеся перебувати, розповідає адвокат Олександр Головченко.

«Якщо ви опинилися у ДТП за кордоном, терміново викликайте поліцію. Не залишайте місце пригоди до прибуття правоохоронних органів. У випадку, якщо ніхто не постраждав і немає значних матеріальних збитків, ви можете скористатися Європротоколом – офіційним документом про ДТП. Забезпечте безпеку всіх учасників ДТП і, якщо це можливо, зробіть фотографії місця події, пошкоджених транспортних засобів та майна. Зафіксуйте геолокацію або зніміть відео. Запишіть дані інших учасників ДТП: їхні прізвища, водійські посвідчення, контактні телефони, назви страхових компаній та номери полісів. Збережіть інформацію про свідків і їх контакти».

Також адвокат радить не підписувати жодних документів, якщо ви не розумієте їхнього змісту. У такому випадку зазначте українською мовою, що не розумієте мову, у якій написаний документ.

«Якщо ви винуватець ДТП, повідомте іншого учасника про вашу міжнародну страховку „Зелена карта“, – радить адвокат. – Якщо ви постраждали у ДТП, вимагайте копію договору страхування та переконайтеся, що винуватець повідомив свого страховика про пригоду. Не давайте копії вашої „Зеленої карти“ нікому, крім працівників поліції, щоб уникнути шахрайства. Незалежно від вашої ролі у ДТП, негайно повідомте свою страхову компанію, з якою уклали договір міжнародного страхування „Зелена карта“. Використовуйте будь-які засоби зв’язку, які погоджені зі страховиком».

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти