Як збільшити запас ходу будь-якого електромобіля

Ймовірно, кожен власник електромобіля має інтерес до того, щоб збільшити його запас ходу. Постійно хочеться мати змогу проїзджати якомога більше на одному заряді. Підвищити дальність подорожей насправді можливо, і зараз ми розглянемо, як саме це можна зробити.

Зменшення споживання енергії

Багато власників електромобілів цінують їх за високі динамічні характеристики. Тому швидкі стартові рухи на світлофорі та часті обгони стають стандартом у керуванні “зеленим” транспортом. Але такий стиль водіння спричиняє різкі скачки енергоспоживання.

Втрата енергії за секунду може перевищувати 60 кВт-год/100 км. Щоб збільшити запас ходу, слід уникати різких стартів з місця та стрімких прискорень. Під час їзди по автостраді рекомендується утримувати швидкість не більше 110 км/год. Для цього можна скористатися круїз-контролем.

Кліматична система також може збільшувати споживання енергії. Щоб зменшити цей фактор, краще не включати клімат-контроль до максимальних значень. Наприклад, влітку краще включити кондиціонер у автомобілі заздалегідь, встановивши його на 22 градуси, ніж сідати в авто і терміново змінювати налаштування на 17 градусів. Така ж ситуація відбувається і взимку.

Розігрів салону краще ввімкнути напередодні. У електромобілі Zeekr 001 це можна зручно зробити за допомогою мобільного додатка для смартфона.

Деякі очевидні “лайфхаки” також можуть допомогти – колеса меншого діаметра знижують енергоспоживання за рахунок невеликої ваги. Для таких коліс передбачені спеціальні аеродинамічні ковпачки, які зменшують опір повітря. Витрату енергії також знижують правильно накачані шини.

Налаштовування рекуперації та правильне заряджання

Також, для збільшення запасу ходу можна використовувати систему рекуперації енергії. Її принцип дії полягає в тому, що під час відпускання педалі газу електромотори починають автоматично гальмувати автомобіль. При цьому самі двигуни тимчасово перетворюються на генератори – надлишок енергії вони відправляють у батарею, заряджаючи її. У середньому до 70% енергії може бути відновлено в акумуляторі.

Система рекуперації електромобіля RISING F7 має можливість налаштування з точністю до дрібних деталей. Таким чином, можна вибрати комфортний режим збереження енергії, який найбільше підходить для водія.

Сучасні електрокари мають кілька рівнів рекуперації. Щоб збільшити запас ходу, рекомендується встановити її на максимальне значення. Проте слід пам’ятати, що непідготовлених водіїв може здивувати робота системи рекуперації. Тому краще звикати до неї на мінімальному рівні, а потім поступово підвищувати її ефективність. Найбільш корисним використання рекуперації є в міському русі з інтенсивним трафіком.

Варто уникати повного розряду батареї до нуля і її зарядки до 100%. Такий режим використання швидко зменшує ресурс акумулятора. В результаті він може почати деградувати, а запас ходу буде скорочуватися.

З цієї причини краще утримувати заряд акумулятора у діапазоні від 30% до 80%. Таким чином, не варто часто заряджати його на потужних електрозаправних станціях постійного струму. Заряджання від домашньої станції змінного струму є більш м’яким для акумулятора.

Джерело avtosota.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти