Оштрафують як браконьєра: як покарають водія, який збив дику тварину в Україні

Ніхто з автомобілістів під час поїздок за містом не застрахований від раптової зустрічі з дикою твариною. Для звірів нерідко така зустріч може закінчитися загибеллю, але постраждати може і сам водій. Крім потенційного пошкодження машини і ризику отримати травму внаслідок ДТП, рульовому в деяких випадках загрожує штраф у розмірі понад 300 000 гривень.

Експерти звертають увагу, що тварини, як дикі, так і домашні, не є учасниками дорожнього руху, але нерідко використовують проїжджу частину під час міграції. Ключова проблема в тому, що вибігти на дорогу і кинутися під колеса вони можуть настільки швидко і несподівано, що водій просто не встигне зреагувати. Особливо небезпечно це в нічний час доби, коли видимість і без того обмежена.

Попри це, за законодавством України, водій, який на смерть збив дику тварину, може нести відповідальність як браконьєр, якщо сталося це на території природно-заповідної зони. Важливою умовою для цього є наявність відповідних попереджувальних дорожніх знаків на шляху прямування автомобіля. Зазвичай вони встановлюються поблизу лісових масивів, де спостерігається підвищена активність звірів.

Вважається, що автомобіліст, якого попереджено про наявність попереду загрози зустрічі з дикими тваринами, має бути особливо обережним. Навіть ненавмисне вбивство звіра буде кваліфіковано як незаконне добування дичини. Водієві доведеться відшкодувати збитки державі та заплатити штраф за «браконьєрство».

У деяких випадках сума стягнення становить кілька сотень тисяч гривень. Наприклад, за вбивство зайця-русака – 26 081 гривня, оленя плямистого – 305 896 гривень. Також можна отримати штраф за привласнення туші тварини, яка, за законом, також належить державі.

Не пропустіть