Залишився місяць: на які автомобілі з липня потрібно буде встановити обмежувачі швидкості

З 6 липня 2024 року в країнах Європейського Союзу набувають чинності нові правила, що вимагають обов’язкового встановлення інтелектуальних помічників швидкості (ISA) на всі нові автомобілі. Ця важлива зміна спрямована на підвищення безпеки дорожнього руху і зниження числа аварій, пов’язаних з перевищенням швидкості.

Інтелектуальний помічник швидкості (ISA) – це система, яка аналізує допустиму швидкість на кожній ділянці дороги і за необхідності автоматично обмежує швидкість автомобіля без втручання водія. Система ISA використовує кілька компонентів для виконання своїх функцій:

GPS – система позиціонування, яка надає дані про місцезнаходження автомобіля.

Камери розпізнавання дорожніх знаків – встановлені на лобовому склі поруч із внутрішнім дзеркалом, ці камери зчитують дорожні знаки та передають інформацію до блоку управління.

Блок управління зіставляє дані з GPS і камери, і якщо автомобіль перевищує допустиму швидкість, система реагує кількома способами.

Як працює система ISA?

Коли система виявляє перевищення швидкості, вона може вжити таких заходів:

Звукове попередження – система видає звуковий сигнал, щоб попередити водія про необхідність знизити швидкість.

Вібраційне попередження – система викликає вібрацію в рульовому колесі або сидінні, щоб привернути увагу водія.

Тактильний зворотний зв’язок через педаль газу – педаль акселератора починає м’яко відштовхувати ногу водія назад, попереджаючи про перевищення швидкості.

Якщо водій ігнорує попередження, система ISA може активувати автоматичний контроль швидкості, плавно знижуючи швидкість автомобіля. При цьому ISA ніколи не впливає на гальма, щоб уникнути створення небезпечних ситуацій для автомобілів, що знаходяться позаду.

Введення обов’язкового використання систем ISA в Європі спрямоване на значне зниження кількості ДТП, пов’язаних із перевищенням швидкості. Очікується, що це нововведення призведе до зменшення смертності на дорогах і підвищить загальний рівень безпеки дорожнього руху.

Однак, як і будь-яке нововведення, система ISA викликає питання і потребує адаптації як з боку водіїв, так і виробників автомобілів.

Джерело UaMotors
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти