Чи можна доливати охолоджувальну рідину в гарячий двигун: пояснення експертів

Іноді може трапитися так, що автомобіль перегрівся, а причиною тому послужила нестача антифризу в системі охолодження. Звичайно, перше, що спадає на думку в такій ситуації – долити охолоджувальну рідину. Але чи можна це робити, коли двигун ще не охолов.

Експерти попереджають, що на гарячому моторі категорично не можна не тільки заливати новий антифриз, а й навіть відкривати кришку заливної горловини системи охолодження. По-перше вона буде такою ж гарячою, як і сам двигун. По-друге залишки антифризу також будуть розігріті до межі і до того ж під сильним тиском. Відкриття горловини може призвести до того, що кипляча рідина виплеснеться вам прямо в обличчя.

Навіть, якщо припустити, що автомобілісту вдалося відкрити кришку і залишитися при цьому неушкодженим, подальші маніпуляції з антифризом на гарячому двигуні також є небезпечними. Якщо різко влити в систему нову охолоджувальну рідину, це може призвести до різкого перепаду температур у двигуні. Таке явище зі свого боку здатне спровокувати появу в моторі тріщин і відколів, що фактично призведе до виходу установки з ладу або, щонайменше, прискорить її.

Експерти рекомендують у разі виникнення перегріву і необхідності долити антифриз у систему почекати щонайменше 15-30 хвилин після того, як автомобіль було заглушено. Після цього можна акуратно спробувати зняти кришку з бачка з охолоджувальною рідиною, щоб залити охолоджувальну рідину. В екстремальних ситуаціях може знадобитися і більше часу для охолодження мотора.

Джерело SlashGear
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти