Як покарають водіїв-ухилянтів, які сіли за кермо попри обмеження від ТЦК

Новий закон про посилення мобілізації дозволив Територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) застосовувати до громадян, які ухиляються від військового обліку та мобілізації нові обмеження, серед яких – обмеження у праві керування транспортним засобом. Що буде, якщо водій після запровадження таких заходів знову сяде за кермо?

Як пише “Авто24“, юристи звертають увагу, що обмеження на військовозобов’язаних водіїв накладає не сам ТЦК, його представники лише звертаються до суду з подібним проханням. Для цього військкоми повинні спершу самі вжити заходів щодо оповіщення громадянина, якщо вони не дали результату – попросити Нацполіцію розшукати його і доставити центр.

Якщо і це не допомогло, то на ім’я військовозобов’язаного надсилають спеціальну вимогу, яка вважається врученою навіть якщо особисто громадянин її не отримував – з моменту проставлення штампа в поштовому відділенні. У документі вказуються обов’язки, які водій повинен виконати протягом 5 днів. Тільки після того, як керманич проігнорував вимогу, ТЦК може попросити суд обмежити його в праві водіння. Провадження у справі проходить у письмовому вигляді, рішення ухвалюється протягом 5 днів. Якщо суд визнає аргументи ТЦК вагомими, то дозволить накласти на водія обмеження. При цьому громадянин може оскаржити рішення суду протягом 15 днів.

Виконувати рішення буде виконавча служба, яка накладає відповідне обмеження і передає дані про нього Нацполіції. При першій же зупинці поліцією у водія вилучать водійське посвідчення. Причому, якщо автомобіліст знав про накладене на нього обмеження і все одно сів за кермо, то його буде додатково притягнуто до відповідальності за ч. 3 ст. 126 КУпАП, яка передбачає позбавлення прав на строк від трьох до шести місяців.

Важливо розуміти, що обмеження і позбавлення прав – не одне й те саме. У першому випадку йдеться про забезпечувальні заходи, мета яких – змусити порушника виконати покладені на нього законом обов’язки. У цьому випадку – з’явитися в ТЦК і виконати припис, викладений у вимозі. Після цього або у зв’язку із закінченням воєнного стану обмеження автоматично знімаються.

Позбавлення ж прав є покаранням, яке необхідно відбути в повному обсязі незалежно від усунення або неусунення наслідків вчиненого правопорушення. Також після відбуття строку покарання водій для повернення йому прав повинен буде заново підтверджувати свою кваліфікацію в МВС.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти